4 Aprilie 2012

Spania nu renunta la obiectivul de reducere a deficitului bugetar



Spania se afla in fata unei sarcini gigantice, dar nu va renunta la obiectivul de reducere a deficitului public, a declarat luni premierul Mariano Rajoy, in prezentarea bugetului care include economii de 27,3 miliarde de euro in fata conducerii Partidului Popular, de guvernamant, relateaza Mediafax.

"Reducerea deficitului la 5,3% in acest an este absolut indispensabila, un obiectiv la care nu putem renunta", a aratat Rajoy.

Seful guvernului conservator a reiterat ca Spania va redeveni o tara care isi respecta angajamentele si va ocupa locul care ii revine. El a admis totusi ca Spania se afla in fata unei sarcini gigantice, cu obiectivul de a crea locuri de munca, in conditiile unei rate record a somajului, de 22,85%.

"Stim ce avem de facut. Nu sunt in pozitia de a da vesti bune spaniolilor, dar voi fi. Suntem pe cale sa punem bazele redresarii economice", a asigurat Rajoy.

Guvernul spaniol a aprobat vineri un proiect de buget pentru 2012, care prevede reducerea deficitului bugetar la 5,3% din PIB, dupa 8,51% anul trecut.

Administratia centrala trebuie sa faca economii, inclusiv la ministere, si majorari de impozite de 27,3 miliarde de euro.

Majoritatea analistilor considera insa ca Spania are nevoie de aproximativ 50 de miliarde de euro, avand in vedere recesiunea care va determina contractarea PIB cu 1,7% in acest an.

Economii vor fi facute si de catre regiunile autonome si municipalitatile oraselor.

"Acest efort trebuie facut si de regiunile autonome si autoritatile locale, pentru reducerea deficitului lor public si a cheltuielilor", a spus seful guvernului.

Rajoy a avertizat ca nu este momentul pentru constructia de pavilioane, drumuri si aeroporturi, facand referire la lucrari de infrastructura inutile, care au afectat finantele autoritatilor regionale.

Cele 17 regiuni spaniole, care beneficiaza de o autonomie larga, au incheiat anul trecut cu un deficit de 2,94% din PIB-ul Spaniei.
Guvernul a prevazut pentru acest an un deficit de 1,5% din PIB, pentru regiuni.



Citeste si