18 Martie 2006

Cererea mondiala de petrol va creste cu 1,8 procente

Cererea mondiala de titei brut va creste in acest an cu 1,5 milioane barili pe zi, aproximativ 1,8 procente comparativ cu 2005, ajungand la 84,5 milioane barili pe zi (mbj), a estimat Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) in raportul pe luna martie, publicat vineri la sediul sau de la Viena, potrivt Rompres .

Ultimele estimari ale OPEC marcheaza o usoara reducere (aproximativ 0,09 procente) comparativ cu estimarile cuprinse in raportul pe luna februarie, care mizau pe un consum mondial de petrol de 84,64 mbj in 2006. OPEC explica acest recul printr-o scadere anticipata a cererii venita din partea SUA, primul consumator mondial, si prin perspectivele pesimiste referitoare la cresterea economica inregistrata in acest an de tarile asiatice care nu sunt membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Referindu-se la evolutia cererii mondiale de petrol in luna februarie 2006, OPEC a anuntat ca importurile de titei ale tarilor membre OECD au ramas stabile, la nivelul de 24,3 milioane barili pe zi, in timp ce importurile de petrol ale SUA au crescut usor cu 0,4 mbj pana la 10 milioane barili pe zi, situatie care s-a repetat si in cazul Chinei, ale carei importuri de petrol au crescut cu 0,7 mbj pana la trei milioane barili pe zi. in schimb, importurile de titei ale Japoniei au scazut cu aproximativ 0,2 mbj pana la patru milioane barili pe zi. in ceea ce priveste productia de petrol a OPEC in luna februarie, Oragnizatia a anuntat ca a produs, in medie, 29,7 milioane barili de petrol pe zi, in crestere cu 0,16 mbj comparativ cu luna ianuarie.

Pentru anul 2005, pentru care dispune acum de date complete, OPEC afirma ca cererea mondiala de titei brut a crescut cu 0,96 mbj, aproximativ 1,1 procente comparativ cu 2004, pana la 83 milioane barili pe zi. Organizatia a precizat ca cererea mondiala s-a stabilizat in ultimul trimestru al anului trecut, in special in ceea ce priveste cererea venita din partea SUA, primul consumator mondial.



Citeste si