"Exista in prezent dubii legate de proiectul european, iar din acest motiv volatilitatea inregistrata saptamana trecuta s-ar putea repeta", a afirmat ministrul intr-un articol aparut in publicatia El Mundo, potrivit Mediafax.

Randamentul obligatiunilor spaniole pe termen de zece ani a depasit luni nivelul de 6%, pentru prima oara in acest an.
Ministrul a reiterat insa ca Spania nu va cere un plan de salvare, intrucat nu are nevoie urgenta de finantare.

Guindos a aratat ca Spania si-a asigurat deja, in trei luni, 50% din necesarul de finantare din acest an, iar bancile au lichiditati suficiente pentru a-si respecta obligatiile financiare in urmatorii doi ani.

Citeste si:

Oficialul a recunoscut insa ca in privinta Spaniei exista trei incertitudini fundamentale, respectiv capacitatea regiunilor autonome de a respecta tintele de deficit bugetar, politica de austeritate a guvernului de la Madrid care limiteaza cresterea economica si impactul avansului lent al PIB asupra bancilor.

Spania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,51% din PIB, peste tinta de 6%. Pentru acest an guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 5,3%, dar numerosi analisti sunt sceptici ca obiectivul poate fi atins, in conditiile unei contractii anticipate a PIB de 1,7%.

Regiunile autonome ale Spaniei au nevoie in acest an de finantare de 50 de miliarde de euro, iar Guindos admite ca vor avea dificultati enorme sa acceseze pietele.