Juncker cere Spaniei sa respecte tinta privind deficitul bugetar din 2013

Seful ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a cerut Spaniei sa respecte tinta referitoare la deficitul bugetar din 2013, dar a lasat deschisa posibilitatea discutiilor referitoare la obiectivul din acest an, transmite AFP.

"Plecam de la principiul ca Spania vrea sa respecte obiectivul privind deficitul bugetar din 2013, respectiv reducerea sub limita maxima din legislatia europeana de 3% din PIB", a declarat Juncker (foto) la Bruxelles, unde are loc reuniunea Eurogroup.

Juncker a precizat ca ministrii vor discuta luni problema deficitului bugetar al Spaniei din 2012, dar nu se va lua o decizie definitiva, scrie Mediafax.

Spania i-a luat prin surprindere pe liderii europeni la inceputul acestei luni, anuntand ca deficitul bugetar va atinge in acest an 5,8% din PIB, cu mult peste tinta de 4,4% convenita cu Comisia Europeana.

In aceste conditii, nu este sigur ca autoritatile de la Madrid vor putea aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate.
"Obiectivul pentru 2013 ramane, cel pentru 2012 este mai putin important. Spania ar putea obtine o anumita flexibilitate pentru acest an, daca va fi convingatoare", a declarat recent un oficial european.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a avut programata o intrevedere privata pe aceasta tema cu omologul sau spaniol Luis De Guindos, inainte de inceperea reuniunii Eurogroup.

Schauble a respins o comparatie intre situatia Spaniei si cea a Greciei, in pofida derapajelor deficitelor.

"Grecia este un caz cu totul aparte. Spania a facut mari progrese, percepute si de pietele financiare, unde dobanzile imprumuturilor au scazut semnificativ", a aratat ministrul german.

Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, a refuzat, la sosirea la reuniune, posibilitatea unei relaxari a regulilor pentru Spania, care trebuie sa faca eforturi pentru imbunatatirea disciplinei bugetare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri