"Plecam de la principiul ca Spania vrea sa respecte obiectivul privind deficitul bugetar din 2013, respectiv reducerea sub limita maxima din legislatia europeana de 3% din PIB", a declarat Juncker (foto) la Bruxelles, unde are loc reuniunea Eurogroup.

Juncker a precizat ca ministrii vor discuta luni problema deficitului bugetar al Spaniei din 2012, dar nu se va lua o decizie definitiva, scrie Mediafax.

Spania i-a luat prin surprindere pe liderii europeni la inceputul acestei luni, anuntand ca deficitul bugetar va atinge in acest an 5,8% din PIB, cu mult peste tinta de 4,4% convenita cu Comisia Europeana.

In aceste conditii, nu este sigur ca autoritatile de la Madrid vor putea aduce deficitul bugetar sub nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate.
"Obiectivul pentru 2013 ramane, cel pentru 2012 este mai putin important. Spania ar putea obtine o anumita flexibilitate pentru acest an, daca va fi convingatoare", a declarat recent un oficial european.

Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a avut programata o intrevedere privata pe aceasta tema cu omologul sau spaniol Luis De Guindos, inainte de inceperea reuniunii Eurogroup.

Citeste si:

Schauble a respins o comparatie intre situatia Spaniei si cea a Greciei, in pofida derapajelor deficitelor.

"Grecia este un caz cu totul aparte. Spania a facut mari progrese, percepute si de pietele financiare, unde dobanzile imprumuturilor au scazut semnificativ", a aratat ministrul german.

Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, a refuzat, la sosirea la reuniune, posibilitatea unei relaxari a regulilor pentru Spania, care trebuie sa faca eforturi pentru imbunatatirea disciplinei bugetare.