Spania a sfidat Uniunea Europeana anuntand vineri o tinta de deficit bugetar de 5,8% pentru acest an, cu mult peste limita de 4,4% convenita cu autoritatile de la Bruxelles, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Premierul Mariano Rajoy a declarat ca Spania se incadreaza in recomandarile UE intrucat deficitul bugetar va fi redus la 3% pana n 2013. El a aratat ca si noua tinta stabilita pentru 2012 este dificil de realizat.

"Sustin austeritatea si obiectivul de a reduce deficitul de la 8,5% la 5,8%", a afirmat Rajoy la incheierea summit-ului UE de la Bruxelles.

Anuntul umbreste acordul liderilor europeni pentru o disciplina bugetara mai stricta si echilibrarea finantelor publice, pe termen mediu.

Rajoy a spus ca decizia Spaniei nu va agita pietele, dar actiunile europene s-au depreciat, iar obligatiunile germane au atins un varf al sedintei.

Spania este pe cale sa devina un caz test al disponibilitatii Europei de a relaxa regulile fiscale pentru statele membre afectate de stagnare, somaj ridicat si pericolul tulburarilor sociale.

Spania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5%, cu 2,5 puncte procentuale peste tinta stabilita.

Din acest motiv, pentru a reduce deficitul bugetar la 4,4% in acest an, guvernul ar trebui sa taie cheltuieli de circa 44 miliarde de euro, ceea ce ar adanci recesiunea.

Pentru un deficit bugetar de 5,8% din PIB este nevoie de economii de aproximativ 30 de miliarde de euro.

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetar Olli Rehn a cerut Spaniei sa justifice de ce a depasit atat de mult tinta pentru deficitul din 2011.
Comisia Europeana anticipeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1% in acest an, in timp ce FMI si Banca Spaniei estimeaza un declin de circa 1,5%.

Guvernul se asteapta la o agravare a somajului in acest an, la 24,5%. Numarul somerilor a depasit anul trecut pragul psihologic de 5 milioane de persoane, reprezentand o rata de 22,85%, cea mai ridicata din randul statelor industrializate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri