Spania a sfidat Uniunea Europeana anuntand vineri o tinta de deficit bugetar de 5,8% pentru acest an, cu mult peste limita de 4,4% convenita cu autoritatile de la Bruxelles, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Premierul Mariano Rajoy a declarat ca Spania se incadreaza in recomandarile UE intrucat deficitul bugetar va fi redus la 3% pana n 2013. El a aratat ca si noua tinta stabilita pentru 2012 este dificil de realizat.

"Sustin austeritatea si obiectivul de a reduce deficitul de la 8,5% la 5,8%", a afirmat Rajoy la incheierea summit-ului UE de la Bruxelles.

Anuntul umbreste acordul liderilor europeni pentru o disciplina bugetara mai stricta si echilibrarea finantelor publice, pe termen mediu.

Rajoy a spus ca decizia Spaniei nu va agita pietele, dar actiunile europene s-au depreciat, iar obligatiunile germane au atins un varf al sedintei.

Spania este pe cale sa devina un caz test al disponibilitatii Europei de a relaxa regulile fiscale pentru statele membre afectate de stagnare, somaj ridicat si pericolul tulburarilor sociale.

Spania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,5%, cu 2,5 puncte procentuale peste tinta stabilita.

Din acest motiv, pentru a reduce deficitul bugetar la 4,4% in acest an, guvernul ar trebui sa taie cheltuieli de circa 44 miliarde de euro, ceea ce ar adanci recesiunea.

Pentru un deficit bugetar de 5,8% din PIB este nevoie de economii de aproximativ 30 de miliarde de euro.

Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetar Olli Rehn a cerut Spaniei sa justifice de ce a depasit atat de mult tinta pentru deficitul din 2011.
Comisia Europeana anticipeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1% in acest an, in timp ce FMI si Banca Spaniei estimeaza un declin de circa 1,5%.

Guvernul se asteapta la o agravare a somajului in acest an, la 24,5%. Numarul somerilor a depasit anul trecut pragul psihologic de 5 milioane de persoane, reprezentand o rata de 22,85%, cea mai ridicata din randul statelor industrializate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
11 ministri vor ca Theresa May sa plece din fruntea guvernului britanic