Comisia Europeana (CE) ar putea sanctiona Spania pentru ca a amanat implementarea unor masuri de austeritate inainte de alegerile din luna martie si a supraestimat deficitul bugetar de anul trecut pentru ca cifrele din 2012 sa arate mai bine, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.
Totodata, CE considera ca Spania nu actioneaza suficient de rapid in privinta deteriorarii finantelor publice estimata pentru 2012, riscand cresterea economica din urmatorii ani, au afirmat surse oficiale europene.

Intrebat daca Olli Rehn, comisarul european pentru Economie si politica monetara, va recomanda ministrilor Finantelor din zona euro sa adopte sanctiuni impotriva Madridului, una dintre surse a spus: "Este foarte probabil".

"Nu vrem sa facem asta. Dar daca exista o deviere, daca este aproape inevitabil, vom fi nevoiti sa o facem", a adaugat el.

O eventuala sanctiune impotriva Spaniei privind tintele de deficit bugetar, cel mai probabil o amenda, va fi decisa separat de iminentul raport al CE privind dezechilibrele economice, care ar trebui de asemenea sa "arate cu degetul" spre statul iberic.

CE a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Spaniei in aprilie 2009. Procedura prevede sanctiuni sub forma de amenzi pentru statele din zona euro care depasesc limita de deficit bugetar de 3% din PIB prevazuta in Pactul de Stabilitate si Crestere, in timp ce tarile membre UE din afara zonei euro pot fi penalizate prin reducerea fondurilor structurale.

Astfel, Madridul ar putea fi sanctionat cu amenzi de pana la 0,1% din PIB pentru ca nu a redus deficitul bugetar in conformitate cu angajamentele fata de UE.

Spania a avut in 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel ca sanctiunea maxima aplicabila ar fi de aproximativ un miliard de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri