Franta a imprumutat joi aproape 8 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea pe termen mediu si lung, reusind sa atinga tinta de finantare vizata la randamente in stagnare, cu cerere solida din partea investitorilor, transmite Reuters.

Trezoreria franceza a vandut titluri de 7,97 miliarde euro, aproape de plafonul intervalului tintit, de 7-8 miliarde euro, informeaza Mediafax.

Oferta a fost suprasubscrisa de aproape trei ori, in pofida nervozitatii investitorilor, ingrijorati inaintea alegerilor prezidentiale care vor avea loc in aceasta duminica si pe 6 mai (al doilea tur de scrutin), favoritul din sondaje fiind socialistul Francois Hollande.

Standard & Poor's (S&P) a coborat in acest an ratingul maxim triplu-A al Frantei la "AA+".

Randamentele obligatiunilor Frantei au crescut in ultimele zile pe piata secundara, din cauza reaprinderii temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, concentrate de aceasta data pe Spania.

Totusi, Franta s-a bucurat de la inceputul acestui an de costuri de finantare in scadere, in special pentru datoriile pe termen scurt, dupa ce Banca Centrala Europeana a injectat aproximativ 1.000 miliarde euro in piete prin doua operatiuni de refinantare pe trei ani, derulate in premiera in decembrie, cu o a doua runda in februarie.

Randamentul obligatiunilor franceze emise joi cu maturitatea in 2017 a fost de 1,83%, in urcare usoara de la 1,78% in martie, oferta fiind suprasubscrisa de aproape 2,7 ori.

O alta serie de titluri, cu scadenta in 2015, au fost plasate la un randament de 1,06%, cu o rata de acoperire de 3 la 1.

In final, obligatiunile cu maturitatea in 2014 au oferit investitorilor un randament mediu de 0,85%, iar cererea a depasit de 2,2 ori oferta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Alpinismul, inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO