Masurile incluse in versiunea revizuita a planului de convergenta inaintata Bruxelles-ului ar putea echivala cu 2,3% din PIB-ul anului viitor si constau in noi taxe pe serviciile de telecomunicatii si tranzactiile financiare, ca si unele reduceri ale subventiilor pentru medicamente si ale cheltuielilor ministerelor, relateaza Mediafax.

Premierul ungar Viktor Orban se afla la Bruxelles in incercarea de a debloca negocierile pentru un nou program de asistenta financiara.
Pe parcursul a doi ani de mandat, Orbam a reusit sa agite pietele si sa ii indeparteze pe liderii europeni, prin masurile neortodoxe adoptate pentru evitarea austeritatii.

Ungaria are nevoie de un nou program preventiv de sustinere financiara din partea FMI si UE, pentru a tine sub control costurile imprumuturilor.

Ministrii de Finante din UE au suspendat in martie accesul Ungariei la fonduri de circa 500 de miliarde de euro, din 2013, pentru ca nu a reusit sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB. Ungaria poate evita acest blocaj daca va lua masuri de ajustare fiscala pana in iunie.

Obiectivul noilor masuri de austeritate este reducerea deficitului bugetar cu 155 miliarde de forinti (689,86 milioane dolari) in acest an si cu pana la 665 miliarde de forinti anul viitor, in functie de veniturile generate de taxa pe tranzactiile financiare, pentru ca indicatorul sa fie mentinut sub 3% din PIB.

Citeste si:

In urma noilor masuri de ajustare si a scaderii exporturilor in zona euro, economia ungara va stagna in acest an, iar anul viitor va avansa, potrivit estimarilor, cu 1,6%.

Noua taxa pe tranzactiile financiare, care ar putea fi de 0,1%, va fi aplicata tranzactiilor corporate, de retail bancar si postale.

Taxa din telecomunicatii va fi aplicata tuturor apelurilor telefonice si mesajelor text. Guvernul a precizat ca noile taxe fac parte din procesul de trecere de la taxarea veniturilor la taxarea consumului.