Belgia, Cipru, Malta si Polonia, aflate de asemenea in atentia Comisiei pentru depasirea pragului de deficit bugetar de 3%, au luat masuri eficiente, a anuntat executivul comunitar.

Ungaria a incalcat limita deficitului bugetar in fiecare an de la aderarea tarii la UE. Comisia a propus trecerea in cazul Ungariei la urmatoarea faza a procedurii de deficit excesiv si "recomanda Consiliului de Ministri sa decida ca nu au fost luate masuri eficiente pentru coborarea deficitului sub 3% intr-o maniera sustenabila".

Daca Ecofin aproba cu majoritate calificata recomandarea CE, cazul revine la Comisie care poate cere ministrilor sa faca noi recomandari sau poate decide inghetarea platailor din Fondul de Coeziune. Ungaria nu este membra a zonei euro si nu poate fi supusa unor sanctiuni automate.

"Intrucat nu este membra a zonei euro, Ungaria nu are in fata perspectiva unei sanctiuni financiare. S-ar putea totusi confrunta cu o suspendare a platilor din fondul de coeziune anul urmator, incepand din ianuarie", a declarat comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn.

Citeste si:

Cea mai dura decizie care poate fi aplicata, inghetarea de fonduri, nu a mai fost folosita de CE pana in prezent, insa avand in vedere problemele legate de criza datoriilor suverane este putin probabil ca UE sa fie ingaduitoare cu Ungaria, au declarat surse pentru portalul Bruxinfo, citat de Portfolio.

Chiar daca Ungaria a respectat formal limita de 3% din PIB pentru deificitul bugetar, aceasta se datoreaza doar unor masuri exceptionale cu impact de circa 10% din PIB, iar cifra deficitului mascheaza o deteriorare severa.

Sursa imagini: sxc.hu