Deficitul bugetar al Greciei a scazut anul trecut

Deficitul bugetar al Greciei a scazut anul trecut la 9,1% din PIB, de la 10,6% in 2010, potrivit datelor publicate luni de Autoritatea elena pentru statistica (Elstat), relateaza AFP.

"Datoria publica elena a atins anul trecut 355,6 miliarde de euro, respectiv 165,3% din PIB", se arata intr-un comunicat al Elstat, preluat de Mediafax.

Datele sunt foarte apropiate de estimarile incluse in bugetul aprobat in decembrie, care prevedea un deficit bugetar de 9% din PIB si o datorie publica de 161,7% din PIB, fata de 144,9% in 2010.

"Grecia a reusit sa reduca in doi ani deficitul bugetului general cu 6,5 puncte procentuale, ceea ce ne va permite sa avem in viitor excedente primare", a declarat ministrul Finantelor, Philippos Sahinidis, intr-un comunicat.

In martie, Sahinidis anticipa un deficit bugetar de 9,2% din PIB.

Grecia a obtinut din partea UE si FMI un nou program de 130 de miliarde de euro, dupa adoptarea unui plan strict de austeritate si a unui schimb de obligatiuni cu creditorii privati prin care datoria publica a fost redusa cu circa 105 miliarde de euro.

Potrivit previziunilor incluse in buget, deficitul bugetar va scadea in acest an la 7% din PIB, iar datoria publica la 145,5% din PIB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri