Grecia va trebui sa paraseasca zona euro daca nu va respecta angajamentele asumate in cadrul planului de relansare, avertizeaza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie Mediafax care citeaza AFP.

"Daca acordurile nu vor fi respectate, acest lucru inseamna ca nu sunt intrunite conditiile pentru a continua cu o tara care nu isi respecta angajamentele", a declarat Barroso intr-un interviu acordat postului italian SkyTG24.

Barroso a subliniat ca are "mult respect pentru democratia greaca".

"Dar trebuie sa respect si celelalte 16 state ale zonei euro care au aprobat planul de relansare destinat Greciei. Toata lumea trebuie sa respecte acordurile, este ca intr-un club. Nu vreau sa ma refer la o tara anume, dar o tara care nu respecta reglementarile, mai bine sa plece", a mai spus el.

Pe de alta parte, agentia de evaluare Fitch a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro va avea un impact negativ asupra ratingurilor celorlalte state din uniunea monetara, transmite Reuters.

Astfel, este probabil ca toate ratingurile tarilor din zona euro sa fie puse sub supraveghere, iar statele care au deja perspectiva negativa sunt cele mai expuse la o retrogradare imediata, conform Fitch.

Tarile cu perspectiva negativa a calificativelor sunt Franta, Italia, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia, Slovenia si Belgia.

"In eventualitatea ca Grecia va parasi zona euro, fie ca rezultat al actualei crize politice, fie mai tarziu, daca economia nu se va stabiliza, Fitch va plasa ratingurile tuturor statelor din regiune sub supraveghere cu perspectiva negativa, reevaluand implicatiile sistemice si de tara", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Amploarea retrogradarilor va depinde de reactia zonei euro la iesirea Greciei din uniunea monetara.

"Probabilitatea si magnitudinea retrogradarilor vor depinde in mare parte de reactia Europei si de succesul de limitare a contagiunii, ca si de prezentarea unei viziuni credibile privind o zona euro reformata", considera agentia, precizand ca ratingurile suverane ale statelor uniunii monetare vor fi in pericol.

Liderii partidelor pro-reformatoare din Grecia, Noua Democratie si PASOK, fac vineri o ultima incercare sa evite organizarea unor noi alegeri care, potrivit sondajelor, ar da castig de cauza unui partid extremist de stanga oponent al programului de salvare a tarii.

Majoritatea grecilor vor sa ramana in zona euro dar duminica trecuta au votat partide care resping termenii severi ai acordului de salvare negociat cu creditorii internationali.

Liderii europeni au avertizat ca Grecia va fi nevoita sa iasa din zona euro, daca intoarce spatele masurilor de austeritate


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Sibiul, singurul oras romanesc cotat maxim de catre ghidul Michelin