Bancile si comunitatea de afaceri din Italia au reactionat cu furie la retrogradarile in masa efectuate de Moody's, calificand masura drept iresponsabila si un atac asupra tarii afectate de masurile de austeritate si criza economica, transmite Reuters.
Ratingurile a 26 de banci italiene, intre care Intesa Sanpaolo si UniCredit, au fost revizuite in scadere de catre Moody's cu una pana la patru trepte, ceea ce va amplifica dificultatile de finantare ale acestora, conform Mediafax.

Retrogradarile au avut loc pe fondul apelurilor tot mai numeroase din zona euro pentru trecerea la o politica de stimulare a cresterii economice, dupa luni de zile de disciplina fiscala stricta.

Este probabil ca noul presedinte francez Francois Hollande sa insiste pentru masuri de compensare a efectului austeritatii, in timpul unei intalniri de marti cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, avand in vedere instabilitatea politica din Grecia si agravarea problemelor bancilor spaniole.

"Decizia Moody's este un atac la adresa Italiei, companiilor, familiilor. Inca o data, agentiile de rating se dovedesc un factor destabilizator pentru pietele financiare, cu declaratiile lor partinitoare si contradictorii", potrivit asociatiei bancare italiene ABI.
Sefa celei mai mari asociatii patronale din Italia, Confindustria, Emma Marcegalia, a afirmat la randul ei ca este ingrijorata de un astfel de atac impotriva Italiei.

Moody's a retrogradat in februarie ratingul suveran al Italiei de la nicelul "A2" la "A3", iar in urma masurii de luni, calificativele bancilor au ajuns printre cele mai scazute din Europa de Vest.

Bancile mari precum Intesa Sanpaolo si UniCredit au suficienta anvergura internationala si capital pentru a absorbi socul, dar situatia este mai problematica pentru institutiile de credit mai mici, cum sunt Banca Monte dei Paschi di Siena, care este cu numai o treapta peste nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii.

Agentiile de rating au fost puternic criticate dupa criza financiara din 2008, iar printre cei mai vocali critici au fost cei din mediul de afaceri italian.

Procuratura italiana a deschis totodata o ancheta referitoare la o posibila manipulare a pietei de catre Standard&Poor's, Moody's si Fitch.

"Este urgent sa analizam rolul agentiilor de rating si felul in care opereaza. In conditii de piata atat de volatile, actiunile lor sunt inutile, daca nu daunatoare", a declarat presedintele Banca Ifis, Giovanni Bossi.

Presedintele autoritatii italiene de reglementare a pietei financiare, Giuseppe Vegas, a avertizat luni fata de posibile conflicte de interese intre agentiile de rating si investitori, sugerand ca utilizarea ratingurilor sa fie limitata pentru a evita amplificarea crizei.

Concentrate pe servicii de retail si in pofida faptului ca au renuntat la obligatiunile subprime, bancile italiene sunt considerate riscante intrucat sufera de o dubla problema, cresterea detinerilor de obligatiuni ale guvernului italian si contractarea cererii interne.

Bancile italiene au cumparat masiv obligatiuni italiene iar rolul lor este vital pentru refinantarea datoriei publice a Italiei, de 1.900 miliarde euro. Detinerile lor de obligatiuni ale guvernului italian au crescut in martie cu 9%, la 290,54 miliarde euro.

Expunerea lor la riscurile suverane le face vulnerabile, pe fondul persistentei temerilor legate de integritatea zonei euro.

Majorarile de taxe si reformele din sistemul pensiilor aplicate de guvernul condus de Mario Monti au agravat problemele economice ale Italiei, cel putin pe termen mediu.

Economia italiana s-a contractat peste asteptari in primele trei luni ale anului, cu 0,8%, fata de trimestrul al patrulea.

Bancile italiene si-au asigurat necesarul imediat de finantare, prin atragarea unor imprumuturi ieftine de 255 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), dar se mentin incertitudinile privind capacitatea de a obtine finantare pe termen lung, daca criza datoriilor va continua.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri