Somajul in randul tinerilor s-a agravat de la 35,4% la 36,2%, fiind totusi sub nivelul de 50% din Grecia si Spania, potrivit datelor Institutului National de Statistica din Portugalia.

Economia portugheza s-a contractat cu 0,1% in primele trei luni ale acestui an, sub un declin anticipat de 0,7%.

"Datele referitoare la somaj arata ca, in pofida unei contractii sub asteptari a PIB in primul trimestru, conditiile economice raman extrem de dificile", a declarat Diego Iscaro, analist la IHS Global Insight in Londra.

Statul portughez se confrunta cu cea mai grava recesiune dupa anii ’70, in conditiile in care guvernul aplica masuri dure de austeritate, incluse in programul de salvare de 78 de miliarde de euro convenit cu UE si FMI.
Pentru acest an, in Portugalia este anticipat un declin economic de 3%.

Citeste si:

Somajul ridicat reprezinta provocari suplimentare pentru guvernul de centru-dreapta, care incearca sa distanteze Portugalia de riscul crescut de contagiune, legat de posibila iesire a Greciei si zona euro si de agravarea problemelor economice ale Spaniei.

Guvernul a sustinut in repetate randuri ca Portugalia nu va avea nevoie de un nou program de sprijin, dar majoritatea analistilor considera contrariul.

Portugalia este a doua cea mai riscanta tara dupa Grecia, in functie de spread-ul obligatiunilor suverane, iar randamentul titlurilor pe 10 ani a urcat miercuri, dupa publicaterea datelor referitoare la somaj, de la nivelul de joi de 11,417% la 11,806%.