Analistii anticipeaza noi scaderi, iar unele dobanzi se apropie de valori negative, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.
Apetitul investitorilor pentru cele mai putin riscante active europene, obligatiunile Germaniei, pare in crestere continua, in pofida celor mai scazute randamente din istorie.

Temerile din piata au fost antrenate vineri de retrogradarea a 16 banci spaniole de catre Moody's si de coborarea ratingului Greciei de catre Fitch, care apreciaza drept "probabila" iesirea tarii din zona euro.

Pietele par sa ignore cel mai recent sondaj efectuat in randul grecilor, care arata ca alegerile anticipate de la mijlocul lunii iunie s-ar putea intoarce in favoarea partidelor care sustin masurile de austeritate din acordul de finantare externa convenit cu UE, FMI si BCE.
Miscarile din piata indica totodata cresterea riscului de default (faliment) perceput de invetitori in privinta Spaniei si Italiei.

"Sondajele se pot intoarce. Stim cat de incerta este situatia, iar sondajul nu este luat in serios. Moody's continua sa invarta toporul deasupra sectorului bancar, fapt mult mai sigur decat orice sondaj. O noua zi aduce un nou maxim pentru contractele futures cu bund-uri (obligatiuni de stat germane - n.r.) si nu vad daca sau cand se va opri trendul", comenteaza analistul David Schnautz de la Commerzbank.
Preturile obligatiunilor pe pietele secundare cresc odata cu scaderea randamentului.

Randamentul de referinta al obligatiunilor germane cu maturitatea la 10 ani este, potrivit celor mai recente date, de doar 1,4% , iar Schnautz anticipeaza pentru viitorul imediat o scadere de inca 10 puncte de baza, la 1,3%.

Dobanzile pentru titlurile germane la doi ani au atins minimul record de 0,028% si ar putea trece in curand pe minus, deoarece investitorii sunt mai atenti la probabilitatea de a-si recupera banii decat la perspectivele de profit.

Citeste si:

In schimb, unii analisti au devenit reticenti fata de obligatiunile germane, din cauza randamentelor foarte scazute.

Obligatiunile AAA din afara zonei euro, precum cele ale Marii Britanii si Statelor Unite, ofera randamente cu 30-40 puncte de baza, sau 0,3-0,4 puncte procentuale, mai ridicate decat titlurile germane, iar analistii Societe Generale recomanda investitii in aceste titluri deoarece, intr-un scenariu de destramare a zonei euro, Germania ar fi grav afectata.

Momentan, riscurile propagate de criza afecteaza in principal obligatiunile Spaniei si Italiei. Randamentele de referinta ale titlurilor cu maturitatea la zece ani emise de cele doua tari sunt foarte volatile vineri pe pietele secundare si sunt in apropiere de 6%, iar analistii cred ca vor urca spre 7%, pragul considerat nesustenabil la care Portugalia si Irlanda s-au vazut nevoite sa ceara ajutor extern de la UE si FMI.
Pietele pentru obligatiunile celor doua tari, a treia si a patra economie a zonei euro, devin tot mai nelichide. Diferenta dintre pretul propus de cumparatori pentru o obligatiune spaniola pe zece ani si cel cerut de vanzatori, un indicator al lichiditatii din piata, a urcat vineri la aproximativ 75 de centi, aproape dublu fata de nivelul din martie, cand guvernul de la Madrid a anuntat in premiera ca tintele de reducere a deficitului bugetar nu vor fi atinse.

"Volumele sunt foarte reduse, mai vezi pe ici pe colo cate o tranzactie. Daca Grecia iese in final din zona euro, situatia poate deveni foarte dificila si nimeni nu vrea sa se implice", explica un trader.