Obligatiunile statului francez cu maturitati de peste un an s-au apreciat cu 7,4% pe piata secundara in ultimele opt luni, evolutie de peste doua ori mai buna decat media pietei titlurilor de stat, in pofida retrogradarii ratingului triplu-A al tarii operate de Standard & Poor's in ianuarie.
Obligatiunile guvernamentale franceze cu maturitati de peste un an, in valoare totala de aproximativ 1.070 miliarde euro, au avut in ultimele opt luni performante mai bune decat titlurile emise de Germania, Marea Britanie si Australia, tari cu rating de top triplu-A de la toate cele trei mari agentii de evalaure financiara, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch, citate de Bloomberg, potrivit Mediafax.

Ratingul Frantei a fost retrogradat in ianuarie de Standard & Poor's la "AA+". Guvernul de la Paris si-a pastrat calificativul triplu-A de la celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch.

Randamentele obligatiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani au scazut de la 3,08% in momentul retrogradarii la un minim istoric de 2% la inceputul lunii august, declin mai abrupt decat in cazul bund-urilor germane sau titlurilor de Trezorerie SUA, refugii traditionale pentru investitori in vremuri de criza.

Costul de finantare al statului german pentru scadente la 10 ani a coborat in aceeasi perioada de la 1,77% la 1,25%, in timp ce dobanda platita de Statele Unite a scazut cu mai putin de 0,4 puncte procentuale, la aproximativ 1,6%.

Performantele obligatiunilor franceze dupa reducerea ratingului de catre S&P subliniaza cum investitorii dau tot mai putina atentie analizelor efectuate de agentiile de evaluare financiara. Situatia Frantei aminteste de cea a Statelor Unite, costurile de finantare ale guvernului american coborand de asemenea dupa ce Standard & Poor's a retrogradat in premiera ratingul SUA de la "AAA" la "AA+" in august 2011.

In aproximativ jumatate dintre cazuri, randamentele obligatiunilor de stat evolueaza invers directiei sugerate de analizele agentiilor de rating, potrivit datelor Bloomberg, care a luat in calcul 314 promovari, retrogradari si modificari ale perspectivelor de rating guvernamental din ultimii 38 de ani.

"Agentiile de rating isi pierd credibilitatea. Tari precum Franta, cu rating AA, sunt considerate 100% sigure", a declarat pentru Bloomberg un analist de la Nissay Asset Management, Tokyo, care administreaza active de 66 miliade de dolari.

Scaderea costurilor de finantare pentru Franta va reduce serviciul datoriei de stat la 47,4 miliarde euro in acest an, fata de cele 48,8 miliarde euro estimate de ministerul Finantelor de la Paris, de la 46,3 miliarde euro anul trecut.

"Statul imprumuta bani de pe piata la dobanzi aflate la minime istorice. Sunt mandru ca Franta se numara printre tarile care pot imprumuta bani la dobanzi atat de mici, insa nu putem sa ne bazam pe aceasta situatie", a declarat presedintele francez Francois Hollande la postul de televiziune TF1 pe 9 septembrie.

Administratia de la Paris vrea sa inghete cheltuielile publice anul viitor. Printre masurile incluse in buget se numara angajarea a 60.000 de profesori, cresterea salariului minim cu 2% si aplicarea unei taxe de 75% pe veniturile care depasesc 1 milion euro pe an.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani a inchis saptamana trecuta la 2,26%, dupa decizia Curtii Constitutionale a Germaniei de a aviza participarea guvernului de la Berlin la fondul de urgenta al zonei euro.

Statele Unite se imprumuta pe aceeasi perioada la 1,87%, in urcare dupa ce Rezerva Federala a anuntat ca va absorbi din piata credite ipotecare in valoare de 40 miliarde dolari pe luna si va mentine dobanda de politica monetara la 0-0,25% pana la mijlocul anului 2015, in incercarea de a reduce somajul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri