Informatia vine in conditiile in care comisarul pentru Comert Karel De Gucht a declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) lucreaza la un scenariu de urgenta pentru eventualitatea in care Grecia va iesi din zona euro, fiind pentru prima oara cand un oficial UE confirma existenta unui astfel de plan, scrie Mediafax.

Sursa a aratat ca, in calitate de companie comerciala, De La Rue trebuie sa fie pregatita pentru posibilitatea ca Grecia sa renunte la moneda unica. Grecia va fi condusa de un guvern interimar pana la alegerile de pe 17 iunie, care vor stabili daca tara va iesi din zona euro, eveniment cu un posibil efect devastator in Europa.

Renuntarea la moneda unica va duce la o cerere majora pentru revenirea la drahma. Tipografiile din Grecia vor asigura productia, dar ar putea fi solicitate si cateva firme internationale, precum De La Rues.

Anticipand aceasta situatie, investitorii au inceput deja sa cumpere actiuni De La Rues, care s-au apreciat in ultima luna cu 11%.

"Daca Grecia decide sa iasa din zona euro, nu se va intampla pste noapte, partial din cauza implicatiilor, dar si a necesarului mare de bancnote. Va fi o sarcina uriasa pentru tipografiile statului, dar vor apela probabil la sprijin suplimentar din strainatate, inclusiv la De La Rue", a declarat Paul Jones, analist la firma Panmure.

In timp ce Fitch a retrogradat joi ratingul Greciei de la nivelul "B-" la "CCC", un sondaj de opinie a aratat ca alegatorii eleni au inceput sa revina spre partidele care sustin programul de salvare convenit cu UE si FMI, oferind un semn de incurajare pietelor.

Iesirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra Romaniei

Citeste si:

Iesirea Greciei din zona euro nu ar avea un impact major asupra Romaniei si nu ar schimba strategia UniCredit pentru piata romaneasca, a declarat, potrivit Mediafax, Gianni Franco Papa, seful diviziei grupului italian pentru Europa Centrala si de Est.

Papa a insistat insa ca iesirea Greciei din zona euro nu reprezinta unul din scenariile de baza luate in calcul de grup.

"Stiu ce a facut BNR in ultimii ani. Chiar daca ceva se intampla cu Grecia si tara iese din zona euro - ceea ce s-ar putea intampla maine, dar nu cred - nu ma astept ca acest lucru sa aiba un impact major asupra Romaniei, deoarece bancile elene (prezente in Romania - n.r.) sau institutiile de credit detinute de banci elene sunt banci locale care intr-un fel sunt protejate de autoritatea de reglementare", a declarat oficialul UniCredit.

El crede ca impactul la nivelul Europei Centrale si de Est ar fi unul limitat.

"Daca ar trebui sa fiu ingrijorat, ar fi mai mult pentru Romania, Bulgaria si Serbia, din cauza prezentei mai importante a bancilor elene", a adaugat Papa.

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank.