Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate larga, introducerea unei taxe pe tranzactii financiare in UE, insa propunerea se va lovi, in Consiliul European, de opozitia unor state precum Marea Britanie, Suedia sau Olanda.
PE recomanda aplicarea taxei chiar daca nu va fi votata, in Consiliu, de toate statele UE, se spune intr-un comunicat transmis de legislativul european, potrivit Mediafax.

Statele membre au drept de veto in Consiliu in privinta proiectelor legate de taxare.

Principalii sustinatori ai propunerii sunt Germania si Franta, iar cel mai vehement oponent este Marea Britanie, care vrea sa protejeze statutul Londrei de centru financiar global.

PE a adoptat, cu 487 voturi "pentru" si 152 "impotriva", nivelurile de taxare propuse de Comisia Europeana, de 0,1% in cazul tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni, respectiv 0,01% in cazul tranzactiilor cu derivate, insa a adus mai multe modificari proiectului.

Parlamentul UE vrea ca modificarea propunerii astfel incat taxa sa fie structurata pentru a acoperi cat mai multi traderi, iar evaziunea sa fie neprofitabila.

Astfel, PE a adaugat, la proiectul propus de CE, un "principiu al asigurarii", prin care institutiile financiare din afara UE ar fi obligate sa plateasca taxa daca tranzactioneaza pe titluri si instrumente emise initial in interiorul Uniunii. Spre exemplu, o tranzactie cu actiuni Siemens intre o institutie din Hong Kong si una din SUA ar fi supusa acestei taxe, se spune in comunicatul PE.

PE a pastrat "principiul rezidentei" propus de CE, care stipuleaza ca tranzactiile cu titluri emise in afara UE la care participa cel putin o institutie cu sediul in spatiul comunitar vor fi de asemenea taxate.

PE mai recomanda ca plata taxei sa fie o preconditie a dreptului legal de proprietate asupra instrumentelor sau titlurilor tranzactionate, pentru a descuraja evaziunea.

In final, PE propune exceptarea fondurilor de pensii de la plata taxei.

Decizia finala privind aplicarea taxei apartine Consiliului European, avizul PE avand caracter consultativ.
Potrivit proiectului CE, doua treimi din veniturile generate de statele membre prin aplicarea taxei pe tranzactii financiare ar fi virate la bugetul UE, reducand contributiile statelor membre. In cazul Romaniei, CE estimeaza scaderea contributiei la bugetul UE, calculata in functie de Venitul National Brut, cu 154 milioane euro la nivelul anului 2020.

Termenele din propunerea CE vizeaza introducerea taxei incepand cu anul 2014.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri