"Nu exista o discutie organizata la nivel european referitor la ce se va face (daca Grecia iese din zona euro, n.r.). Daca bancile centrale si companiile nu s-ar pregati pentru acest scenariu, ar fi o eroare profesionala majora", a spus Reynders, intr-un discurs la European American Press Club din Paris.

Declinul actiunile europene s-a accentuat dupa declaratia lui Reynders, iar indicele FTSEurofirst 300 se afla in scadere cu 0,4% la 10:55 GMT (13:55 GMT), scrie Mediafax.

Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa ce politicienii eleni nu au putut forma, in urma alegerilor parlamentare, din 6 mai, un guvern. Incertitudinea privind Grecia este accentuata de ascensiunea fortelor politice ce se opun masurilor de austeritate din acordul de ajutor financiar extern. Fara sprijin financiar, Grecia ar intra in incapacitate de plata si ar fi nevoita sa paraseasca uniunea monetara. Noi alegeri anticipate au fost programate la jumatatea lunii iunie.

Citeste si:

Surse citate de Reuters au afirmat miercuri ca oficiali din zona euro au transmis statelor membre ale uniunii monetare sa pregateasca planuri de avarie in cazul in care Grecia decide sa renunte la moneda unica.

"Eurogroup Working Group a convenit ca fiecare tara din zona euro trebuie sa pregateasca un plan de avarie, individual, pentru consecintele potentiale ale unei iesiri a Greciei din zona euro", a declarat unul dintre oficialii din zona euro apropiat discutiilor.

Trei oficiali au declarat pentru Reuters ca instructiunile au fost convenite luni, in timpul unei teleconferinte a Eurogroup Working Group, format din experti care lucreaza in numele ministrilor de Finante din zona euro.