Bankia, a patra mare banca din Spania, ar putea cere un ajutor de stat de peste 15 miliarde de euro, iar actiunile acesteia au fost suspendate de la tranzactionare inaintea unei sedinte a consiliului de administratie la care trebuie decisa suma, potrivit Financial Times.
Banca are nevoie de circa 14 miliarde de euro pentru a respecta noile reglementari impuse de guvern sectorului bancar spaniol si urmeaza totodata sa converteasca imprumuturi anterioare primite de la stat in actiuni, astfel ca actionarii actuali isi vor vedea diluate detinerile, in cazul in care nu vor cumpara noi titluri, scrie Mediafax.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat in aceasta saptamana ca statul va fi nevoit sa aloce Bankia minim 9 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor generate de creditele neperformante.

Guvernul a cheltuit deja 4,5 miliarde de euro pentru sustinerea Bankia, iar fondurile totale de salvare ar urma sa atinga 20 de miliarde de euro.
Fondurile vor fi furnizate de catre fondul de stat de salvare a bancilor, Frob.

Bankia a fost formata prin fuziunea a sapte banci spanile de economii, cele mai mari fiind Caja Madrid si Bancaja of Valencia, si a fost ulterior listata la bursa din Madrid.

Actiunile au fost initial vandute la 3,75 euro pe unitate, dar pretul a scazut intre timp la 1.57 euro pe unitate, inainte de suspendarea de vineri, provocand pierderi masive investitorilor si critici la adresa Bancii Spaniei, din partea politicienilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri