Spania cere 60-65 mld. euro pentru recapitalizarea bancilor

Spania va cere pentru recapitalizarea bancilor 60-65 miliarde euro statelor din zona euro, dupa ce la sfarsitul saptamanii a fost anuntat un program de pana la 100 miliarde euro, transmite AFP, citand cotidianul local ABC, care a obtinut raportul firmelor de audit care au evaluat sistemul bancar.

"Suma, deja cunoscuta de ministrul Economiei, Luis de Guindos, este de 60 de miliarde de euro si ar putea ajunge la 65 de miliarde de euro in functie de evolutia fiecarei entitati bancare intr-un scenariu mai mult sau mai putin dificil", noteaza ABC.

Potrivit publicatiei spaniole, Bankia, a carei nationalizare a precipitat ajutorul extern, ar avea nevoie de 19 miliarde de euro, suma care a mai fost prezentata de guvernul spaniol.

Doua banci controlate de stat, Novagalicia si CatalunyaCaixa, vor primi fiecare cate 10 miliarde de euro.
Alte 20 de miliarde de euro vor fi alocate pentru inca cinci institutii de credit.

Cele mai mari banci, Santander, BBVA, CaixaBank, precum si Bankinter si KutxaBank, nu vor avea nevoie de ajutor european, potrivit ABC. De asemenea, Banco Popular, a patra dupa capitalizare, a anuntat de luni ca nu are nevoie de fonduri publice.

Sumele pe care le vor primi bancile nu vor fi mentionate in raportul final al firmelor de audit Oliver Wyman si Roland Berger, care va fi prezentat saptamana urmatoare, potrivit ABC. Mentionarea sumelor va astepta raportul altor patru firme, planificat pentru sfarsitul lunii iulie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri