Incepe EURO 2012! Vor beneficia Polonia si Ucraina de EFECTUL BARCELONA?

EURO 2012, care incepe in aceasta seara, a impulsionat activitatile de investitii din Polonia si Ucraina, iar analistii se asteapta ca asa-numitul "efect Barcelona" sa perpetueze efectele pozitive ale acestui eveniment. Totusi, EURO 2012 sta si el sub spectrul riscului de escaladare a crizei din zona euro.

„Efectul Barcelona” este definitia data de economisti beneficiilor pe termen lung pe care un oras sau o economie le obtin din gazduirea unui eveniment sportiv de mare amploare.

Acest concept economic a devenit consacrat dupa Jocurile Olimpice din 1992 de la Barcelona, care au transformat orasul catalan, atat la nivelul infrastructurii, cat mai ales la nivel de imagine, devenind un centru si mai atractiv pe harta turistica a lumii.

Potrivit statisticilor oficiale de dupa Jocurile Olimpice, numarul de turisti a continuat sa creasca dupa incheierea evenimentului sportiv si orasul a devenit un magnet pentru turisti.

„Avem un exemplu concret si bun despre cum acest model se poate transpune in Polonia, facand din Campionatul European un catalizator al schimbarii”, a spus Jacek Bochenek, seful unui proiect referitor la Euro 2012 in cadrul Deloitte, citat de eubusiness.com.

Pentru a transpune „efectul Barcelona” in Polonia, este nevoie ca fanii care vor asalta cele patru orase poloneze ce vor gazdui meciurile de fotbal sa ramana cu o impresie placuta si sa isi doreasca sa se mai intoarca.

Totusi, tara plateste inca tribut trecutului comunist, iar cele patru orase – Gdansk, Poznan, Wroclaw si Varsovia – nu sunt tocmai un punct de referinta in ceea ce priveste atractiile turistice din Polonia.

“Cea mai mare investitie a Euro 2012 nu sunt stadioanele superbe, marile terminale de aeroport, drumurile si garile de tren. Este investitia in brand si reputatia Poloniei printre sutele de milionele de oameni care ne vor privi la televizor si sutele de mii care vor ajunge aici si nu ne vor judeca doar din prisma evenimentului sportiv”, a spus prim-ministrul polonez Donald Tusk, citat de Warsaw Business Journal.

Pe de alta parte, analistul economic roman Ionel Blanculescu crede ca acest campionat va fi, totusi, diferit fata de precedentele, ca urmare a situatiei de criza din Europa. „Este diferit pentru ca, dupa cum stiti au fost restructurate si se restructureaza in continuare costurile la nivelul companiilor, iar principalul cost restructurabil este legat de publicitate. Ca urmare, la acest campionat, calculele facute de catre organizatori s-ar putea sa nu mai corespunda cu realitatea si el sa se incheie in pierdere pentru cele doua state organizatoare”, a spus Blanculescu, pentru wall-street.ro.

Cat de diferite sunt cele doua tari organizatoare?

Polonia este una dintre cele mai dinamice economii din Uniunea Europeana si se bazeaza pe o clasa de mijloc bine reprezentata si dornica sa impresioneze turistii cu autostrazile nou construite si serviciile turistice de calitate, scrie MarketWatch.

Polonia a investit circa 20 miliarde euro (5,2% din PIB) pentru Campionatul European de Fotbal, dintre care 86% in modernizarea infrastructurii de transport (drumuri, transport urban, cai ferate si aeroporturi), arata un raport al Erste Bank.

Polonia, care inainte de a face aceste investitii, avea a patra cea mai scazuta densitate a retelei de autostrazi din UE, si-a imbunatatit sistemul de transporturi, ceea ce ar putea duce la cresterea eficientei si productivitatii producatorilor locali si la atragerea de investitii straine directe.

Pe de alta parte, Ucraina trebuie sa aranjeze acum satele lui Potemkin, in incercarea de a arata turistilor ca imaginea tarii este mai presus de scandalurile legate de represiunea politica si coruptie.
De asemenea, trebuie sa tinem cont si de faptul ca cele doua tari ex-sovietice au ales sa mearga pe drumuri diferite dupa '90: una fiind inca sub sfera Rusiei, iar cealalta o tara puternic legata de traditia europeana.

"Cred ca acest campionat va avea un efect limitat asupra Ucrainei pentru ca este in continuare un stat sub sfera de influenta a Rusiei. Nu cred ca o publicitate in plus, ca urmare a acestui campionat de fotbal, va putea sa genereze o valuare adaugata in ceea ce priveste investitiile sau turismul", a subliniat Blanculescu.

Efectele cuantificabile ale EURO 2012

Analistii de la Capital Economics au estimat ca investitiile realizate de Polonia intre 2008 si 2012, de circa 25 miliarde euro, au insemnat un plus de circa 1,3% din PIB-ul in fiecare din acesti ani, in timp ce in Ucraina investitiile de 11 miliarde euro s-ar transpune intr-o crestere suplimentara de 1,7% din PIB.

Totusi, avand in vedere ca cele mai multe investitii au vizat infrastructura si stadioanele construite, economistii de la Capital Economics estimeaza ca cele doua tari au incasat deja majoritatea beneficiilor economice.

"Pe scurt, beneficiile economice ale EURO 2012 pentru Polonia si Ucraina sunt mai importante ca de obicei, dar punctul cheie este ca orice beneficiu din organizarea EURO 2012 va fi anulat de potentialele riscuri referitoare la escaladarea crizei in zona euro", arata raportul Capital Economics, citat de efinancialnews.com.

„Acest campionat pica in cel mai prost moment posibil, avand in vedere ca s-au schimbat comportamente de piata si mentalitati la nivelul companiilor", concluzioneaza Ionel Blanculescu.

Meciurile de astazi

Euro 2012 incepe incepe in aceasta seara cu meciurile din grupa A, din care face parte si una dintre tarile organizatoare, Polonia. Aceasta va disputa prima partida de la Campionatul European, impotriva Greciei, incepand cu ora 19.00.

GRUPA A: Polonia - Grecia, ora 19:00 - TVR 1
Rusia - Cehia, ora 21:45 - Dolce Sport

1. Cand credeti ca va putea gazdui si Romania un campionat european de fotbal?
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri