4 Iunie 2012

OIM avertizeaza ca politicile anti-criza extreme pot produce reactii extreme



Politicile extreme de combatere a crizei in zona euro pot produce reactii extreme, iar acordarea de incredere exclusiv operatorilor financiari, pierzand increderea oamenilor, adanceste spirala descendenta a economiei, a declarat directorul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), Juan Somavia.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", prezenta in Geneva la cea de-a 101-a Conferinta Internationala a Muncii, precizeaza joi, intr-un comunicat de presa, ca directorul general al OIM a atras atentia asupra efectelor pe care le-ar avea politicile extreme aplicate intr-o perioada de criza, scrie Mediafax.

"A acorda incredere exclusiva operatorilor financiari, in acelasi timp pierzand increderea oamenilor, nu numai ca adanceste spirala descendenta a economiei, insa deschide si calea solutiilor extreme", a avertizat Somavia.

Directorul OIM a precizat ca masurile de pana acum pentru reducerea datoriei publice nu au functionat, in prezent construindu-se o datorie sociala care, la randul sau, va trebui platita.

Somavia a mai spus ca tarile europene care au avut parte de cele mai stricte conditionari, ca parte a pachetelor de salvare din criza, au ramas in urma tocmai in privinta valorilor centrale ale OIM, la care regiunea era lider.

"Calea unica a austeritatii pentru consolidarea fiscala duce la stagnare economica, pierderea locurilor de munca, protectie redusa si imense costuri umane, toate acestea subminand acele valori pe care le promoveaza Europa", a adaugat Juan Somavia, avertizand asupra slabirii traditiei dialogului intre guverne, angajatori si lucratori in Europa.

Directorul OIM a facut apel pentru o "consolidare fiscala responsabila social", aratand ca Pactul Global asupra locurilor de munca, adoptat de OIM in 2009, poate sta la baza unui astfel de raspuns echilibrat.

Pactul, adoptat ca raspuns la criza economica globala din 2007-2008, propune initiative de raspuns la criza pe care tarile le pot adapta la situatia si nevoile lor specifice.

Printre aceste masuri se numara pastrarea locurilor de munca, sprijinirea intreprinderilor, accelerarea crearii de locuri de munca si recuperarea acestora, toate acestea combinate cu protectia sociala, in special pentru cei mai vulnerabili.

Sursa foto: freedigitalphotos.net



Citeste si