Povestea unui functionar al unei banci grecesti: "Daca aveam depozite, le retrageam pana acum"

In urma cu 10 ani, investitorii credeau ca Grecia va deveni o tara infloritoare, astfel ca si-au adus banii aici, iar bancile au inceput sa ofere tot mai multe credite. Dar, in prezent, situatia statului din zona euro se inrautateste pe zi ce trece.

Thefilos Papacostakis, functionar bancar la o sucursala a Alpha Bank din Thessaloniki, povesteste cum luna trecuta sefii l-au chemat pentru o sedinta, scrie npr.org.

Acestia i-au spus ca situatia se va inrautatii si ca oamenii se vor panica si vor veni la banca sa-si lichideze depozitele.

Iar inevitabilul s-a produs in urma cu cateva saptamani, cand clientii au inceput sa-l sune pe Thefilos Papacostakis.

“Acestia ziceau: Thefilos, maine, o sa am nevoie de 50.000 euro, cash. Eu le-am spus ca poate vor banii pe cecuri de valoare. Nu, nu, cash, mi-au raspuns”, a aratat Papacostakis.

“Si apoi, dupa o jumatate de ora, altcineva a sunat si a zis ca vrea 200.000 euro”.

Daca Grecia va iesi din zona euro – scenariu care este foarte posibil in prezent -, banii din bancile grecesti se vor converti in drahme, care vor valora mult mai putin.

La inceput, Thefilos Papacostakis, a fost nervos cand a vazut cati bani isi retrag grecii din depozite, dar dupa cateva saptamani de numarat mii de euro si de trimis sumele clientilor in alte tari, acesta vede situatia mult mai pasnica.

“E ca la doctor. Prima oara cand un doctor face o operatie, ii este rau si lesina. Dar dupa mii de operatii, el nu mai simte nicio diferenta”, a precizat Papacostakis.

Acesta spune ca nu are foarte multe economii, insa daca le-ar fi avut, probabil ca le-ar fi retras din banca pana acum.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri