Introducerea unei astfel de autoritati ar ajuta considerabil la calmarea temerilor prvind Spania, intrucat ar fi un semnal clar ca proiectul euro este ireversibil, a spus el.

Nu este pentru prima data cand un lider european propune o astfel de autoritate, dar dimensiunea si problemele Spaniei - tara considerata prea mare pentru a fi lasata sa se prabuseasca - ar putea accelera discutiile inaintea unui summit al liderilor europeni programat pentru 28-29 iunie.

Perspectiva iesirii Greciei din zona euro si situatia dezastruoasa a finantelor Spaniei au determinat liderii europeni sa ia in calcul, in graba, masuri precum o uniune bancara.

Germania, statul cu cea mai importanta contributie financiara la fondurile pentru stabilizarea zonei euro, si alte tari sustin, insa, ca o astfel de decizie nu poate fi adoptata decat ca parte a unei uniuni fiscale mai puteric integrate si a unei renuntari la suveranitate nationala.

Citeste si:

Chltuielile in crestere ale autoritatilor regionale si problemele din sectorul bancar, destabilizat de prabusirea pietei imobiliare in urma cu patru ani, au urcat costurile de imprumut ale Spaniei la niveluri record si au crescut speculatiile ca tara ar putea ajunge sa necesite ajutor financiar extern.

Prima de risc ceruta de investitori pentru a cumpara obligatiuni ale Spaniei a urcat vineri la cel mai ridicat nivel de la lansarea euro, de 5,48 puncte procentuale peste titlurile emise de Germania.

Guvernul spaniol a crescut taxele, a redus cheltuielile, ajutoarele sociale si a ajutat bancile cu probleme, si sustine ca nu mai poate lua alte masuri, iar UE trebuie sa intervina pentru a atenua problemele de lichiditate ale tarii.