Banca Centrala Europeana (BCE) va detine monopolul acordarii licentelor bancare in zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare in regiune, a declarat sursa apropiata situatiei, transmite Bloomberg.

Proiectul, care urmeaza sa fie prezentat pe 12 septembrie, prevede si ca BCE va putea decide ce banci va supraveghea direct si cand va delega responsabilitatile uzuale de supraveghere.

Autoritatile nationale de reglementare vor pastra dreptul de a decide cand si cum sa fie inchisa o banca. Banca centrala va putea sa faca insa recomandari si sa isi exprime punctul de vedere in acest proces, scrie Mediafax.

"BCE ar trebui sa primeasca puteri depline de supraveghere, in legatura cu stabilitatea financiara", a declarat vineri Stefaan De Rynck, purtator de cuvant al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

El a aratat ca autoritatile nationale de reglementare ar trebui sa fie in continuare insarcinate cu unele probleme precum protectia consumatorilor.

Liderii din zona euro au decis in iunie crearea unei autoritati comune de reglementare a sectorului bancar si extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea conditiile pentru salvarea directa a bancilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.

Criza datoriilor suverane din zona euro, aflata in al treilea an, a obligat Irlanda, Grecia, Portugalia si Cipru sa ceara sprijin financiar extern, in timp ce guvernul Spaniei a obtinut un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si