Comentariile cancelarului, inaintea unei intalniri, miercuri, cu premierul britanic David Cameron la Berlin, subliniaza pozitia diferita fata de cea a lui Cameron, care cere masuri mai agresive din partea tarilor din zona euro pentru combaterea crizei din uniunea monetara.

"Cei din uniunea monetara vor trebui sa progreseze in privinta integrarii. Trebuie sa fim deschisi. Trebuie sa facem posibila aderarea tuturor, dar nu trebuie sa ne oprim pentru ca o tara sau alta nu este inca de acord", a spus Merkel, intr-un interviu pentru postul de televiziune ARD.

In contextul eforturilor Spaniei de a evita sa ceara un ajutor financiar international si al riscului ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara, Cameron si presedintele SUA, Barack Obama, au cerut miercuri un plan urgent pentru rezolvarea crizei. Ministrul de Finante din Marea Britanie, George Osborne, a crescut, joi, presiunea, afirmand ca bancile din Spania ar trebui sa aiba acces direct la fondul de salvare pentru tarile cu probleme financiare, propunere careia, insa, i se opune Germania.

Citeste si:

Europa se misca deja la viteze diferite, a pus Merkel, invocand acordul Schengen si uniunea monetara, care exclude Marea Britanie si Danemarca.

"Aceasta evolutie va fi intensificata. Avem nevoie de mai multa Europa, nu doar o uniune monetara, ci si o uniune fiscala. In alte cuvinte, mai multa politica bugetara comuna. Si, inainte de toate, avem nevoie de o uniune politica, ceea ce inseamna ca trebuie sa transferam gradual competente Europei si sa cedam Europei control", a spus cancelarul.

Liderii UE vor discuta, la un summit la sfarsitul lunii iunie, un plan pentur transformarea UE intr-o uniune politica, insa nu pot fi obtinute progrese semnificative dupa doar o reuniune pe aceasta tema, a spus cancelarul.