Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei a urcat puternic joi, dupa retrogradarea tarii de catre Moody's, la circa 6,9%, foarte aproape de pragul psihologic de 7% care a fortat tari precum Grecia sa ceara ajutor financiar extern, scrie Mediafax.

Moody's a retrogradat Spania cu trei trepte, la "Baa3", la ultimul nivel din categoria recomandata pentru investitii, potrivit MarketWatch.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a crescut de la 6,72% miercuri la 6,88%, stabilind un nou record de la intrarea tarii in zona euro.

"Pietele financiare ne spun ca nu sunt convinse de planul pentru banci, iar urmatorul pas este ca statul va trebui sa cedeze, sa capituleze si sa ceara un imprumut pentru guvern. Pare destul de probabila aceasta evolutie si cred ca se extinde, chiar in aceste momente, de la Spania la Italia", a declarat James Stewart, analist la firma de cercetare AX amrkets, pentru Bloomberg.

Guvernul Spaniei a cerut la sfarsitul saptamanii trecute un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar.

Obligatiunile Italiei au avansat cu 0,13 puncte, la 6,34%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Vor fi 40 de grade Celsius joi in Franta, Belgia, Germania si Olanda