Randamentul obligatiunilor Spaniei pe zece ani a urcat cu 0,41 puncte procentuale, la 7,1%, iar pentru titlurile Italiei a avansat cu 0,28 puncte procentuale la 6,26%, transmite Mediafax.

Pietele financiare sperau ca Draghi sa anunte reluarea achizitiilor de obligatiuni suverane pentru a reduce presiunea asupra costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei.

Masurile anuntate de seful BCE nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor investitorilor. Draghi a declarat, saptamana trecuta, la Londra, ca BCE va face tot ce este necesar pentru a proteja euro.

"Niciun cuvant din aceste remarci (angajamentul de la Londra, n.r.) nu ar trebui sa constituie o surpriza acum. In declaratia de la Londra veti gasi cuvintele «in limita mandatului BCE» de mai multe ori", a spus Draghi.

BCE a semnalat, joi, ca este gata sa intervina pe piata obligatiunilor suverane pentru a diminua costurile de imprumut ale unor state din zona euro. Totusi, Draghi a admis ca banca centrala a Germaniei a avut rezerve in privinta achizitiilor de obligatiuni si a transmis clar ca guvernele trebuie sa foloseasca fondurile de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara si Mecanismul European de Stabilitate, iar statele care primesc ajutor sa accepte "conditii stricte".