Criza datoriilor din uniunea monetara va continua si anul urmator, a declarat Draghi, la Paris, pentru postul de radio Europe 1, preluat de CNBC, scrie Mediafax.

"Nu am iesit inca din criza. Recuperarea pentru cea mai mare parte a zonei euro va incepe in 2013" a spus Draghi (foto).

Seful BCE a adaugat ulterior, la o conferinta cu oficiali importanti din sectorul financiar, ca actuala criza "a aratat ca am trait intr-o lume a basmelor". Datoriile nesustenabile, bancile nesigure si slaba coordonare a deciziilor au condus la declansarea crizei in urma cu trei ani, a spus el.

Conducerea BCE are programata saptamana urmatoare intalnirea lunara de politica monetara, iar analistii se asteapta la mentinerea ratei cheie la minimul record de 0,75%. Bancherii sunt, insa, divizati in privinta unei posibile reduceri a dobanzii anul urmator.

Citeste si:

Presedintele BCE a subliniat ca programul de achizitii nelimitate de obligatiuni anuntat de banca a ajutat la stabilizarea conditiilor din piata financiara. Programul BCE este pregatit pentru a cumpara obligatiuni ale statelor care se imprumuta prea scump, insa poate incepe doar dupa ce primeste o cerere oficiala pentru ajutor din partea unui guvern.

Anuntarea planului a fost, insa, suficienta pentru a reduce presiunea din piata financiara asupra Spaniei si Italiei.
"Efectul de inceredere al programului a fost semnificativ", a declarat Draghi.

Seful bancii zonei euro a indemnat guvernele sa continue cu implementarea uniunii bancare. Aceasta trebuie sa se aplice tuturor bancilor, pentru a evita fragmentarea sectorului.

Pozitia lui Draghi pune BCE in contradictie cu Germania. Berlinul vrea ca supravegherea sistemului bancar de catre BCE sa se aplice doar marilor institutii de credit.