Banca Centrala Europeana (BCE) nu va tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a declarat, marti, presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un discurs in fata comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European (PE), transmite AFP.
"BCE nu se poate angaja in operatiuni de finantare monetara si nu poate inlocui actiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte usor sa crezi ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tiparirea de bani. Asa ceva nu se va intampla", a spus Draghi.

Seful BCE a indemnat statele euro sa continue reformele de consolidare a zonei euro, scrie Mediafax.

"Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va afecta, si a afectat, activitatea economica in diferite parti ale zonei euro. Dar care este alternativa? Sa nu uitam ca actuala criza a inceput de la aversiunea investitorilor fata de risc, vizand anumite aspecte, intre care si nesustenabilitatea deficitelor si nivelurilor de indatorare", a afirmat draghi.

BCE a prezentat, la inceputul lunii septembrie, un program nelimitat de cumparare de obligatiuni suverane pentru a sprijini costurile de imprumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.

Achizitiile pot incepe insa doar dupa ce un stat aplica pentru ajutorul Mecanismului European de Stabilitate, conditionat de reforme si austeritate.

La momentul respectiv, Draghi a declarat ca achizitiile de obligatiuni vor fi sterlizate in totalitate, urmand ca impactul asupra masei monetare sa fie neutru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri