G20, grupul statelor dezvoltate si emergente care reuneste aproape 90 la suta din PIB-ul mondial, "isi ia angajamentul sa ia masurile necesare pentru consolidarea cresterii mondiale si restaurarea increderii", indica acest proiect din care AFP a obtinut o copie.

"In cazul in care situatia economica se va deteriora in continuare, statele care dispun de suficient spatiu de manevra bugetara sunt pregatite sa coordoneze si sa implementeze masurile bugetare necesare pentru a sustine cererea interna", adauga proiectul.

Germania este una dintre tarile considerate ca dispunand de asemenea marje de manevra in finantele publice, precizeaza Mediafax.

"Vom actiona impreuna pentru a consolida redresarea si vom raspunde tensiunilor de pe pietele financiare", continua textul.

Printre statele G20, cele care sunt membre ale zonei euro s-au declarat hotarate sa apere coeziunea zonei euro in fata atacurilor pietelor financiare, adauga acest document discutat la Los Cabos in timp ce rata de imprumut a Spaniei a atins un nou nivel record de 7 la suta, un prag considerat nesustenabil in timp.

Citeste si:

"Intr-un context de noi tensiuni pe pietele financiare, statele zonei euro membre al G20 vor lua toate masurile necesare pentru a apara integritatea si stabilitatea zonei, vor ameliora functionarea pietelor financiare si vor rupe legatura dintre riscurile suverane si riscurile bancare", arata textul.

"In acest context, salutam planul Spaniei de a recapitaliza sistemul sau bancar si anuntul de sustinere din partea Eurogrup si a autoritatii de restructurare financiara spaniola" (Frob), declara G20.

Proiectul de comunicat mai subliniaza necesitatea de a continua reforma reglementarii financiare: "banci sanatoase, capabile sa acorde imprumuturi, sunt esentiale pentru redresarea mondiala".

Statele G20 si-au reafirmat de asemenea hotararea de a lupta impotriva protectionismului "sub toate formele" si promit sa favorizeze formarea locurilor de munca printr-o actiune coordonata numita "Planul de actiune de la Los Cabos pentru crestere si angajare".