Investitii de 1.000 miliarde euro prin Pactul Ecologic European pentru o economie neutra din punct de vedere climativ

Comisia Europeana a prezentat planul de investitii pentru Planul ecologic european, care va mobiliza investitii publice si va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene, in special InvestEU, ceea ce ar duce la investitii in valoare de cel putin 1.000 de miliarde de euro, releva un comunicat al executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Planul prevede ca toate statele membre, regiunile si sectoarele vor trebui sa aiba o contributie la tranzitie, insa intensitatea provocarilor este diferita. Unele regiuni vor fi afectate in mod particular si vor trece prin transformari economice si sociale profunde. Mecanismul pentru o tranzitie justa va oferi sprijin financiar si practic specific pentru a-i ajuta pe lucratori si a genera investitiile necesare in regiunile respective.

"Oamenii sunt cei in jurul carora s-a construit Pactul ecologic european, viziunea noastra pentru o Europa neutra din punct de vedere climatic pana in 2050. Ne asteapta o transformare fara precedent, care va functiona daca va fi echitabila si fiabila pentru noi toti. Vom sprijini oamenii si regiunile care vor trebui sa depuna eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbari, pentru a ne asigura ca nimeni nu este lasat in urma. Pactul ecologic implica nevoi ridicate de investitii, pe care le vom preschimba in oportunitati de investitii. Planul pe care il prezentam astazi, de a mobiliza cel putin o mie de miliarde de euro, va arata drumul si va debloca un val de investitii verzi", a afirmat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vicepresedintele executiv al CE pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a spus ca ''tranzitia necesara catre neutralitate din punct de vedere climatic va spori bunastarea oamenilor si competitivitatea Europei, iar pentru ca aceasta sa se realizeze, este nevoie de mai multe eforturi din partea cetatenilor, a sectoarelor si a regiunilor care se bazeaza intr-o masura mai mare decat altii pe combustibili fosili''.

Potrivit acestuia, Mecanismul pentru o tranzitie justa va contribui la sprijinirea celor mai afectati prin sporirea atractivitatii investitiilor si propunerea unui pachet de sprijin financiar si practic in valoare de cel putin 100 de miliarde de euro.

Citeste si:
Bulgaria începe vaccinarea în masă
Bulgaria începe vaccinarea în...

Planul de investitii pentru Pactul ecologic european va mobiliza fonduri UE si va crea un cadru favorabil care sa faciliteze si sa stimuleze investitiile publice si private necesare pentru tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic, verde, competitiva si incluziva. Venind in completarea altor initiative anuntate in cadrul Pactului ecologic, planul se bazeaza pe trei dimensiuni - finantare, facilitare si sprijin practic.

In privinta finantarii, se doreste mobilizarea, in urmatorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentand investitii durabile. Cea mai mare proportie de pana acum de cheltuieli din bugetul UE pentru actiuni climatice si de mediu va face posibila atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmand a fi jucat de Banca Europeana de Investitii.

Referitor la facilitare, este avuta in vedere oferirea de stimulente pentru deblocarea si redirectionarea investitiilor publice si private. UE va furniza investitorilor instrumente, plasand resursele financiare durabile in centrul sistemului financiar, si va facilita realizarea de investitii durabile de catre autoritatile publice, incurajand "inverzirea" bugetului si achizitiile publice ecologice si concepand modalitati de a facilita procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat destinate regiunilor vizate de tranzitia justa.

In legatura cu sprijinul practic, Comisia Europeana va acorda sprijin autoritatilor publice si promotorilor proiectelor pentru planificarea, conceperea si executarea de proiecte sustenabile.

Citeste si:
Romania va primi 10 mld. in cadrul Pactului Ecologic European
Romania va primi 10 mld. in...

Mecanismul pentru o tranzitie justa este un instrument-cheie creat pentru a se asigura ca tranzitia catre o economie neutra din punct de vedere climatic are loc in mod echitabil si ca nimeni nu este lasat in urma. Desi toate regiunile vor avea nevoie de finantare, iar Planul de investitii pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigura un sprijin tintit care sa ajute la mobilizarea unui cuantum de cel putin 100 de miliarde de euro in perioada 2021-2027 in cele mai afectate regiuni, in scopul de a se atenua impactul socio-economic al tranzitiei. Mecanismul va crea investitiile necesare pentru a ajuta lucratorii si comunitatile care se bazeaza pe lantul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contributia substantiala de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante in mod direct pentru tranzitie.

Mecanismul pentru o tranzitie justa va consta in trei surse principale de finantare:

1) Un fond pentru o tranzitie justa, care va primi fonduri noi din partea UE in cuantum de 7,5 miliarde de euro, care se adauga cuantumului inclus in propunerea Comisiei pentru urmatorul buget pe termen lung al UE. Pentru a putea valorifica partea din fond care le revine, statele membre vor trebui, in colaborare cu Comisia, sa identifice teritoriile eligibile prin intermediul unor planuri teritoriale specifice privind tranzitia justa. Statele membre vor trebui, de asemenea, sa se angajeze sa aloce, pentru fiecare euro din Fondul pentru o tranzitie justa, fonduri din Fondul european de dezvoltare regionala si din Fondul social european Plus si sa furnizeze resurse nationale suplimentare. Efectul cumulat va consta in finantare in cuantum de 30-50 de miliarde de euro, care va mobiliza si mai multe investitii. Fondul va furniza in principal granturi regiunilor. De exemplu, va sprijini lucratorii in dobandirea de abilitati si competente pentru viitoarea piata a fortei de munca si va ajuta IMM-urile, startup-urile si incubatoarele de afaceri sa creeze noi oportunitati economice in aceste regiuni. Totodata, fondul va sprijini investitiile in tranzitia catre o energie curata, de exemplu in eficienta energetica.

2) O schema specifica pentru o tranzitie justa in cadrul InvestEU, pentru mobilizarea de investitii in cuantum de pana la 45 de miliarde de euro. Aceasta schema va incerca sa atraga investitii private, inclusiv in energie si transporturi durabile, care sa aduca beneficii regiunilor respective si sa ajute economiile acestora sa gaseasca surse noi de crestere.

Citeste si:
Florin Cîțu: Vom atrage investitori străini pentru a reface economia
Florin Cîțu: Vom atrage...

3) Un mecanism de imprumut pentru sectorul public, in colaborare cu Banca Europeana de Investitii, cu garantii de la bugetul UE, pentru mobilizarea unor investitii de 25-30 de miliarde de euro. Mecanismul va fi folosit pentru imprumuturi acordate sectorului public, de exemplu in sectorul retelelor de incalzire centralizata si in cel al renovarii cladirilor. In martie 2020, Comisia va prezenta o propunere legislativa care sa incadreze acest aspect.

Mecanismul pentru o tranzitie justa vizeaza mai mult decat finantarea. Prin intermediul unei platforme dedicate tranzitiei juste, Comisia Europeana va furniza asistenta tehnica statelor membre si investitorilor si se va asigura ca sunt implicate comunitatile afectate, autoritatile locale, partenerii sociali si organizatiile neguvernamentale. Mecanismul pentru o tranzitie justa va include un cadru de guvernanta puternic, axat pe planuri teritoriale specifice privind tranzitia justa.

La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul ecologic european, care descrie obiectivul ambitios al Europei de deveni, pana in 2050, primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic. Tranzitia Europei catre o economie sustenabila implica eforturi semnificative in privinta investitiilor in toate sectoarele: pentru atingerea tintelor actuale in materie de clima si energie pentru 2030 va fi nevoie de investitii suplimentare de 260 de miliarde de euro pe an pana in 2030.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri