"Vedem o schimbare in discutia europeana privind importanta critica a sustinerii cererii si crearii de locuri de munca", a afirmat in cadrul unei conferinte de presa subsecretarul Departamentului Trezoreriei Lael Brainard.

"In mod important, exista o recunoastere a necesitatii de a evalua planurile de reechilibrare a bugetelor pe baze structurale, pe scurt, de a recunoaste deteriorarea situatiei economice", a adaugat ea.

Deficitul bugetar denumit "structural" tine cont de gaura provocata in finantele publice de o situatie economica dificila. In perioada de criza este deci mai putin ridicat decat deficitul real, scrie Mediafax.

Intrebata daca Germania aproba aceasta idee de reducere a masurilor de austeritate, Brainard a raspuns: "da, am auzit acest lucru din partea colegilor nostri germani, ei tin cont de cerere in gandirea lor pe termen scurt".

Citeste si:

"Credem cu certitudine ca veti vedea acest lucru in documentele de la incheierea summitului (...). Se va vedea ca atentia mare acordata sustinerii cererii, consolidarii cererii, recunoasterii faptului ca situatia s-a deteriorat, este foarte importanta pentru europeni", a declarat ea.

Tarile G20 au promis la summitul de la Toronto (Canada) din 2010 sa reduca la jumatate deficitul bugetar in 2013, iar Germania a amintit periodic de atunci necesitatea respectarii acestui angajament.

Statele Unite nu ar urma sa il respecte si au cerut Europei sa nu dauneze cresterii economice cu o austeritate bugetara excesiva.