Grecii vor fi "recompensati" pentru cum au votat prin termeni mai avantajosi ai acordului de salvare

Alegatorii greci vor fi "recompensati" pentru sustinerea partidelor pro-euro prin stabilirea unor termeni mai avantajosi ai programului de salvare a Greciei, aflata in al cincilea an de recesiune, transmite Bloomberg.

Un prim pas va fi atunci cand viitorul guvern va solicita modificarea programelor de sustinere in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro, ceea ce va conduce la o revizuire a tintelor de performante economice, pana in luna septembrie, a declarat luni un oficial european, la Bruxelles.

Europa a respirat usurata dupa ce partidul conserator Noua Democratie, condus de Antonis Samaras, a accelerat pregatirile pentru formarea unui guvern de coalitie cu rivalii socialisti din partidul Pasok, intentia lor fiind atenuarea termenilor programului de salvare concomitent cu ramanerea Greciei in zona euro, scrie Mediafax.

'Acordul privind planul strategic este punctul final pentru formarea guvernului. Procesul se accelereaza. Este posibil ca in urmatoarele cateva ore, sau in decurs de o zi sa fie stabilit guvernul", a declarat Fotis Kouvelis, lider al Stangii Democrate, al treilea membru al coalitiei negociate.

Cancelarul german Angela Merkel a incercat pe de alta parte sa descurajeze speculatiile privind relaxarea prevederilor acordului pentru Grecia.

"Este important ca noul guvern sa respecte angajamentele care au fost facute. Nu poate avea loc o relaxare a reformelor", a declarat luni Merkel.

Un numar de ministri se opun prelungirii termenelor pana la care Grecia trebuie sa indeplineasca tintele de reducere a deficitului bugetar si a celor privind reformele structurale si vanzarea activelor de stat, a spus sursa europeana.

Totusi, inrautatirea situatiei economice a tarii face ca mentinerea actualelor obiective sa fie nerealiste.

Partidul Stanga Democrata a stabilit sapte conditii pentru intrarea la guvernare, intre care prelungirea termenului de reducere a deficitului bugetar de la 2014 la 2017 si anularea unor masuri structurale, precum reducerea salariului minim si a pensiilor.

Partidul Pasok a acceptat in mare aceste solicitari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
PSD a ramas fara bani: unii angajati si-au primit salariile cu intarziere
Setari Cookie-uri