Liderii europeni au pregatit un proiect radical care prevede transformarea zonei euro intr-o federatie politica in termen de zece ani, ceea ce constituie o noua incercare de castigare a credibilitatii pe pietele financiare, informeaza ziarul The Guardian, in editia online, citat de Mediafax.

Propunerile radicale care prevad transformarea uniunilor fiscale, bancare si economice intr-un sistem politic federal urmeaza sa fie discutate in cursul summitului UE programat sa se desfasoare joi si vineri la Bruxelles.

Proiectul de sapte pagini, obtinut de ziarul The Guardian, a fost elaborat de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, de Mario Draghi, presedintele BCE, de Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si de seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Documentul stipuleaza constituirea unei noi uniuni bancare la nivel european in care BCE sa aiba rol de supraveghere, precum si crearea unor fonduri comune care sa fie puse la dispozitia bancilor pentru remedierea crizelor.

In plus, Mecanismul European de Stabilitate (MES) ar putea fi utilizat ca instrument fiscal in cadrul uniunii bancare, deschizand calea recapitalizarii bancilor care au probleme.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si