"SUA au muncit din greu sa creeze visul american al tuturor posibilitatilor. Dar in prezent acest vis este un mit", a scris Stiglitz, laureat al premiului Nobel, intr-un comentariu in Financial Times, citat de CNBC.

Inegalitatea din SUA este la cel mai ridicat nivel din aproape jumatate de secol, iar distanta dintre cei cu venituri medii si cei cu venituri foarte mari creste.

"Statele Unite obisnuiau sa-si inchipuie ca sunt o tara a clasei mijlocii, dar asta nu mai este adevarat. In prezent, sansele unui copil depind in SUA de venitul parintilor mai mult decat in Europa sau orice alte tari avansate industrial pentru care exista date", a afirmat el.

Citeste si:

Reglementarile, mai ales cele din domeniul financiar, contribuie la aceste disparitati, considera economistul.
"Reglementarile financiare permit creditarea agresiva si practici abuzive in privinta cartilor de credit, prin care se transfera bani de jos catre nivelul superior. La fel si legile falimentului, care dau prioritate instrumentelor derivate", a adaugat el.

Tarile occidentale cu cele mai sanatoase economii, precum cele scandinave, au cel mai ridicat nivel de egalitate, a notat Stiglitz.

Pentru a impiedica inrautatirea disparitatilor, SUA ar trebui sa opreasca reducerile de costuri vizand educatia publica si alte programe care imbunatatesc sansele clasei de mijloc si ale celor saraci.