"Bitcoin constituie un succes numai datorita potentialului sau de eludare" a reglementarilor, a declarat Joseph Sitglitz pentru Bloomberg. "Nu serveste nici unei functii utile din punct de vedere social". De asemenea, Robert Shiller, care a castigat un Nobel pentru analiza momentelor de "bule speculative" in economie, a spus ca Bitcoin are priza la anumiti investitori, deoarece ofera o experienta "antiguvernamentala, antireglementare".

"Este o poveste atat de minunata... daca ar fi adevarata", a spus acesta din urma, la o conferinta din Lituania, potrivit Bloomberg.

Nici gigantii de pe Wall Street nu au trecut cu vederea evolutia Bitcoin. Lloyd Blankfein, seful bancii americane de investiti, Goldman Sachs, a declarat ca aceasta serveste drept "un vehicul pentru frauda", iar miliardarul Carl Icahn a spus pentru CNBC ca totul "pare a fi un balon de sapun".

Anterior, moneda virtuala a atras si critici din partea sefului JPMorgan, Jamie Dimon. Acesta a numit, de asemenea, Bitcoin drept "o frauda" care va "exploda in cele din urma". Si Warren Buffett a avertizat asupra unei "crize".

Previziuni scandaloase pentru...
Citeste si: Previziune scandaloasa: Bitcoin va fi "aruncata la lupi" in 2018

In pofida acestor critici, Bitcoin si-a continuat evolutia "salbatica" in ultima saptamana. Moneda virtuala a sarit miercuri pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data, inregistrand o apreciere de peste 1.000% de la inceputul anului. La scurt timp insa a scazut cu mai mult de 2.000 de dolari, oferind o noua dovada a volatilitatii sale extreme. Vineri se tranzactiona la aproximativ 10.700 de dolari.

Scaderea pretului a coincis cu semnalarea unor probleme tehnice din partea mai multor platforme importante de tranzactionare, respectiv Bitstam, Gemini si GDAX, conform mai multor mesaje din social media, noteaza coindesk.com.

Bithum si Coinnest din Coreea de Sud sau ACX din Australia sunt o parte dintre platformele unde un Bitcoin se tranzactionase la inceputul zilei de 29 noiembrie la o valoare de peste 12.000 de dolari, valoare ce parea sa intareasca scenariile mai multor vorbitori care anuntasera o crestere spectaculoasa a monedei pana la finalul anului.

Totusi, anul 2017 a fost unul in care cea mai "populara" moneda virtuala a uimit cu cresteri incredibile, demne de un scenariu SF, avand in vedere ca, in ianuarie, pretul unui Bitcoin se situa in jurul sumei de 700 de dolari, iar acum oscileaza in jurul valorii de 10.000 de dolari.

HTC lanseaza primul telefon...
Citeste si: HTC lanseaza primul telefon cu blockchain: cat costa

Sursa foto: World Economic Forum