Bitcoin va creste in 2018 la peste 60.000 de dolari si, cu o capitalizare a pietei de peste 1 trilion de dolari pe masura ce aparitia contractului futures pentru Bitcoin in decembrie 2017 duce la o mobilizare a implicarii din partea investitorilor si fondurilor care se simt mai confortabil tranzactionand futures decat sa adune fonduri la burse de criptovalute, potrivit unei previziuni realizate de catre Saxo Bank pentru 2018, specialistul online in investitii si tranzactionare multi-active.

Totusi, in scurt timp, fenomenul Bitcoin va constata ca i s-a tras covorul de sub picioare pe masura ce Rusia si China trec cu dexteritate in planul doi si chiar interzic criptovalutele nesanctionate pe plan local. Dupa maximul spectaculos din 2018, Bitcoin se prabuseste si schiopateaza in 2019 apropiindu-se de "costul de productie" fundamental de 1.000 de dolari, arata analistii Saxo Bank.

Saptamana trecuta, castigatori ai premiului Nobel si mai multi oameni de afaceri americani au criticat moneda virtuala Bitcoin, care a cunoscut in ultima perioada fluctuatii uriase, dupa ce a depasit valoarea record de 11.000 de dolari. Cea mai aspra critica a venit de la economistul de stanga si laureat Nobel, Joseph Stiglitz, care a declarat ca Bitcoin "ar trebui sa fie scos in afara legii", potrivit CNN Money.

"Bitcoin constituie un succes numai datorita potentialului sau de eludare" a reglementarilor, a declarat Joseph Sitglitz pentru Bloomberg. "Nu serveste nici unei functii utile din punct de vedere social". De asemenea, Robert Shiller, care a castigat un Nobel pentru analiza momentelor de "bule speculative" in economie, a spus ca Bitcoin are priza la anumiti investitori, deoarece ofera o experienta "antiguvernamentala, antireglementare".

"Este o poveste atat de minunata... daca ar fi adevarata", a spus acesta din urma, la o conferinta din Lituania, potrivit Bloomberg.

Citeste si:
Criptomonede in valoare de 4,2 mld. de dolari furate in 2019
Furturi in valoare de 4,26...

Nici gigantii de pe Wall Street nu au trecut cu vederea evolutia Bitcoin. Lloyd Blankfein, seful bancii americane de investiti, Goldman Sachs, a declarat ca aceasta serveste drept "un vehicul pentru frauda", iar miliardarul Carl Icahn a spus pentru CNBC ca totul "pare a fi un balon de sapun".

Anterior, moneda virtuala a atras si critici din partea sefului JPMorgan, Jamie Dimon. Acesta a numit, de asemenea, Bitcoin drept "o frauda" care va "exploda in cele din urma". Si Warren Buffett a avertizat asupra unei "crize".

In pofida acestor critici, Bitcoin si-a continuat evolutia "salbatica" in ultima saptamana. Moneda virtuala a sarit miercuri pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data, inregistrand o apreciere de peste 1.000% de la inceputul anului. La scurt timp insa a scazut cu mai mult de 2.000 de dolari, oferind o noua dovada a volatilitatii sale extreme. Vineri se tranzactiona la aproximativ 10.700 de dolari.

Scaderea pretului a coincis cu semnalarea unor probleme tehnice din partea mai multor platforme importante de tranzactionare, respectiv Bitstam, Gemini si GDAX, conform mai multor mesaje din social media, noteaza coindesk.com.

Citeste si:
Prima tara din lume care te lasa sa iti iei salariul in Bitcoin
Prima tara din lume care te...

Bithum si Coinnest din Coreea de Sud sau ACX din Australia sunt o parte dintre platformele unde un Bitcoin se tranzactionase la inceputul zilei de 29 noiembrie la o valoare de peste 12.000 de dolari, valoare ce parea sa intareasca scenariile mai multor vorbitori care anuntasera o crestere spectaculoasa a monedei pana la finalul anului.

Totusi, anul 2017 a fost unul in care cea mai "populara" moneda virtuala a uimit cu cresteri incredibile, demne de un scenariu SF, avand in vedere ca, in ianuarie, pretul unui Bitcoin se situa in jurul sumei de 700 de dolari, iar acum oscileaza in jurul valorii de 10.000 de dolari.

Sursa foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »



Citeste si
BCE se teme ca Libra lui Zuckerberg va afecta moneda euro