"Premierul Italiei, Mario Monti, a fost atat de relaxat incat a vorbit chiar si despre fotbal la sfarsitul summitului UE. Este mandru si fericit ca echipa Italiei a invins Germania in semifinalele Euro-2012...", noteaza Der Spiegel, informeaza Mediafax.

"Si are motive. Monti a iesit invingator clar dupa negocierile de la summitul UE, distrugand rezistenta cancelarului Angela Merkel la fel cum atacantul italian Mario Balotelli a spart apararea Germaniei la meciul de fotbal desfasurat la Varsovia. In cele 15 ore de negocieri purtate la Bruxelles, Mario Monti si premierul spaniol Mariano Rajoy au obtinut acces mai usor la fondul permanent de asistenta - Mecanismul European de Stabilitate. De acum inainte, statele din zona euro care vor respecta reglementarile bugetare stabilite de Comisia Europeana vor putea primi ajutor fara a mai accepta masuri de austeritate suplimentare. In plus, supravegherea stricta a CE, BCE si FMI nu se va mai aplica. Iar MES va putea furniza asistenta financiara directa si bancilor in viitor, dar doar dupa constituirea unui mecanism de supraveghere a sistemului bancar, sub egida BCE", explica Der Spiegel.

"Este o infrangere dureroasa pentru Angela Merkel. In contextul in care Parlamentul german va supune aprobarii Mecanismul European de Stabilitate si Pactul fiscal european, vineri seara, cancelarul german dorea evitarea acordarii de concesii sud-europenilor. Inaintea summitului, consilierii cancelarului excludeau posibilitatea flexibilizarii conditiilor de acces la fondurile MES. (...) Acum, Merkel revine invinsa la Berlin...", subliniaza Der Spiegel.