Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca "fiecare zi" conteaza pentru ca Grecia sa isi intensifice cu adevarat eforturile si sa isi respecte angajamentele, intr-un interviu acordat duminica, relateaza AFP.

"In acest context, fiecare zi conteaza, acum, pentru intensificarea cu adevarat a eforturilor si in vederea aplicarii a ceea ce s-a promis", a declarat Merkel pentru postul public ARD, raspunzand unei intrebari cu privire la increderea pe care i-o acorda premierului grec Antonis Samaras, pe care l-a primit vineri la Berlin, scrie Mediafax.

"In ultimii doi ani si jumatate, increderea a fost puternic afectata", a comentat ea. "Asteptam raportul Troikai" (UE, BCE, FMI), a adaugat cancelarul. "Ca si altii, i-am spus premierului grec ca mai sunt multe de facut", a precizat Merkel.

In contextul in care in cadrul coalitiei sale, intre conservatori si liberali, unii vorbesc in mod deschis despre o iesire a Greciei din zona euro sau isi exprima scepticismul cu privire la o posibila iesire din criza, Merkel a apreciat ca Europa se afla "intr-o faza decisiva" si ca "fiecare" ar trebui "sa fie atent la ceea ce spune".

Intr-un interviu pentru saptamanalul Bild am Sonntag, secretarul general al CSU - partidul-frate al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) condusa de catre Merkel -, Alexander Dobrindt apreciaza ca "grecii vor recunoaste mai devreme sau mai tarziu ca isi vor gasi mai usor echilibrul in afara (zonei) euro".

"Eu vad Grecia in afara zonei euro", a adaugat Alexander Dobrindt.

In opinia lui Merkel este "bine" ca Jens Weidmann, presedintele Bancii centrale germane (Bundesbank), "aminteste fara incetare care este politica" Germaniei, in contextul in care acesta, intr-un interviu pentru editia de luni a revistei Der Spiegel, critica ipoteza unei achizitionari de obligatiuni publice de catre Banca Centrala Europeana (BCE), asimilabila unei "finantari a statelor de catre impremieria de bani".

La inceputul lui august, BCE si-a exprimat dispozitia de a actiona in caz de nevoie prin masuri exceptionale impotriva crizei, care ar putea consta in achizitii de datorii publice pe piata.

In ceea ce priveste institutiile UE, fara sa confirme informatii de presa potrivit carora doreste un summit european in vederea pregatirii unui nou tratat UE, Merkel a declarat ca nu cere summituri. "Eu cer, doar de o anumita vreme, sa nu ramanem in urma" in procesul constructiei Uniunii Europene (UE), a spus ea.

"Acum este vorba despre a afla care vor fi viitoarele etape", a declarat ea. "Inca avem nevoie de mai multe obligatii comune", "de mai multa coerenta", cu scopul de a diminua diferentele de competitivitate in cadrul UE, a apreciat cancelarul german. "Aceasta va fi misiunea noastra in lunile viitoare", a anuntat Merkel.

In contextul in care Curtea Constitutionala germana studiaza constitutionalitatea Fondului European de Salvare (MES) si a Pactului bugetar si urmeaza sa prezinte o decizie la 12 septembrie, Merkel a subliniat ca aceste instrumente constituie, in opinia sa, "un progres absolut necesar".

"Eu pot doar sa spun ca am prezentat, cred, argumente bune (Curtii). Eu sunt convinsa ca Pactul bugetar aduce un nivel suplimentar de securitate in privinta respectarii angajamentelor pe care ni le-am asumat in Europa", a explicat ea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri