Guvernul francez a anuntat miercuri cresteri de taxe pentru bogati, companii petroliere si financiare, precum si pe dividende, prin care ar urma sa obtina venituri de 7,2 miliarde euro, astfel incat sa atinga tintele de deficit bugetar si sa evite presiunile pe pietele financiare, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Masurile prefigureaza majorari chiar si mai mari de taxe anul urmator, in contextul unui avans economic foarte lent.

Din totalul de 7,2 miliarde de euro, 2,3 miliarde de euro ar urma sa provina dintr-o taxa exceptionala pe activele persoanelor bogate. Aproape 900 de milioane de euro vor rezulta din incheirea perioadei de scutire pentru plata unei taxe.

Masurile includ si taxe suplimentare pentru companiile petroliere si financiare, cu venituri prognozate la cate 500 de milioane de dolari pentru fiecare sector, precum si introducerea unui impozit pe dividende si cresterea taxelor pe optiuni de achizitie de actiuni.

"Ne confruntam cu o situatie economica si financiara extrem de dificila. Celor mai bogate familii si marilor companii li se va cere sa contribuie. In 2012 si 2013, efortul va fi deosebit de greu", a declarat ministrul de Finante, Pierre Moscovici.

Curtea de Conturi din Franta a anuntat, la inceputul saptamanii, ca guvernul trebuie sa identifice venituri suplimentare si reduceri de cheltuieli de 6-10 miliarde de euro pentru acest an si de 33 de miliarde de euro anul urmator pentru a respecta angajamentele privind deficitul bugetar.

Dobanda la imprumutirile pe zece ani accesate de Franta se plaseaza la 2,55%, fata de 6,21% in cazul Spaniei si 5,71% in cel al Italiei.

Rectificarea bugetara adoptata de Franta inverseaza politica promovata de fostul presedinte Nicolas Sarkozy. Sarkozy a redus taxele pentru bogati, argumentand ca acestia vor fi incurajati astfel sa ramana in Franta, si a eliminat impozitul pe salariu pentru orele lucrate suplimentar.

Actualul presedinte, Francois Hollande, a declarat ca bugetul pe 2013 va readuce taxele pentru bogati cu active de peste 1,3 milioane de euro la nivelul de dinanintea reducerii lor de catre Sarkozy.

Companiile cu venituri de la 250 de milioane de euro in sus vor achita o parte din impozite mai devreme in acest an.

De asemenea, companiile vor plati o taxa de 30% pe optiunile pentru achizitia de actiuni, in urcare de la 14%. Directorii care primesc optiunile, vor plati, de asemenea, o taxa mai mare, de 10%, fata de 8% in prezent.

Noul guvern francez va schimba si o alta masura adoptata de administratia precedenta. Astfel, vor fi verificate posibilitatile materiale ale francezilor din strainatate inainte ca acestia sa-si trimita copiii la scolile de stat franceze.

Bugetul pentru anul urmator va include si o majorare la 75% a taxei pentru persoanele care castiga peste 1 milion de euro.

Guvernul a anuntat si reduceri de cheltuieli. Pentru perioada 2013-2015, executivul intentioneaza sa reduca numarul de angajati publici cu 2,5% anual, dar si costurile operationale - inclusiv cu parcul auto - cu 10% anual, a anuntat Le Figaro in iunie.

Premierul, Jean-Marc Ayrault, a transmis ministerelor, cu exceptia Educatiei si Justitiei, sa reduca imediat cheltuielile cu 2,5%.

La prima sedinta a guvernului, Hollande si-a diminuat cu o treime propriul salariu si pe cele ale ministrilor, respectand o promisiune electorala.

Taxele ar urma sa urce pana in 2017 de la 43,9% din PIB la 46,5%, in timp ce cheltuielile ar urma sa scada de la 56,2% din PIB la 53,4% in 2017.

Indatorarea statului este estimata sa atinga un maxim de 90,6% din PIB anul urmator, pentru a cobori la 79,6% in 2017.

Guvernul de la Paris ia in calcul o crestere economica de 0,3% in acest an, de 1,2% pentru anul urmator si de 2-2,5% anual in intervalul 2014-2017.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri