Actiunile Samsung s-au depreciat vineri la Seul cu 2,4%, fata de un declin de 1,2% al principalului indice bursier, si au inregistrat cea mai puternica scadere valorica de pe bursele asiatice, potrivit Bloomberg.

Vanzarile companiei s-au plasat in trimestrul al doilea la 47.000 miliarde woni, echivalentul a 41 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor. Veniturile dezamagitoare au eclipsat cresterea puternica a profitului, care a atins un nou record.

Profitul grupului sud-corean a crescut cu 79% in perioada analizata fata de trimestrul al doilea al anului trecut, la 6.700 miliarde woni, adica 5,8 miliarde dolari, peste cifrele anticipate de analistii financiari.

Cererea de consum este amenintata de criza datoriilor de stat din zona euro si impactul ei asupra economiei mondiale. Bancile centrale din zona euro si China au coborat joi dobanzile de politica monetara, in timp ce Banca Angliei a extins o facilitate de lichiditate, pentru a stimula economia.

Beijingul a coborat de asemenea rezervele minime obligatorii, pentru a incuraja creditarea. Rezerva Federala a Statelor Unite a decis de asemenea in luna iunie sa extinda un program de preschimbare a obligatiunilor din portofoliu in titluri cu scadenta mai indelungata, pentru a impinge in jos costul creditului.

Citeste si:

Succesul smartphone-urilor Galaxy a alimentat in ultimii doi ani profitul si marja de castig a Samsung. Analistii estimeaza ca profitul diviziei de telefoane a crescut de peste doua ori in trimestrul al doilea, la echivalentul a 3,8 miliarde de dolari, iar vanzarile au crescut de doua ori, la 21,1 miliarde dolari.

Samsung a livrat 50 de milioane de smartphone-uri in perioada aprilie iunie, potrivit estimarilor CLSA Asia-Pacific Markets, iar noul model premium Galaxy S III, lansat in luna mai, s-a vandut in 7 milioane de exemplare.

Grupul a devenit in primul trimestru lider mondial de vanzari atat pe piata telefoanelor mobile, cat si pe segmentul smartphone.