"Nu vom avea nicio actiune destinata trecerii la euro in urmatorii doi ani", a declarat Djankov reporterilor, la Viena, informeaza Mediafax.

Declaratia sa confirma opiniile unor analisti locali, care au incercat sa tempereze entuziasmul guvernului pentru adoptarea rapida a euro, afirmand ca este mai rezonabil ca termenul de trecere la moneda unica sa fie stabilit cu grija.

Inainte de a intra in uniunea monetara, statele aspirante trebuie sa respecte mai multe criterii referitoare la stabilitatea monedei, nivelul datoriei publice, al dobanzilor si al inflatiei.

De asemenea, este nevoie de acordul sefilor de guverne din zona euro si al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE).

Ministerul de Finante a anuntat recent ca Bulgaria a indeplinit criteriile, dar acest punct de vedere a fost contrazis de BCE.

Disciplina fiscala este in mod special importanta pentru Bulgaria, intruct un deficit bugetar mare ar pune presiune pe consiliul monetar aflat in vigoare din 1997, in care leva este cotata strict in raport cu euro.

Bulgaria a trecut in 1997 printr-o criza economica grava, marcata de hiperinflatie si prabusirea levei.