Turcia si Polonia vor avea, in premiera, membrii in board-ul executiv al Fondului Monetar International (FMI), in conformitate cu un acord politic convenit recent, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situatiei.

Cele doua tari vor detine, prin rotatie cu alte state, cate un loc in conducerea FMI. Acordul subliniaza procesul de transfer al puterii in sistemul economic si financiar mondial catre economiile emergente, informeaza Mediafax.

Cresterea influentei Poloniei si Turciei la FMI va eroda puterea de vot a Europei de Vest, dupa ce statele cu economii emergente s-au angajat sa suplimenteze substantial resursele Fondului, pentru a combate criza datoriilor de stat din zona euro.

"Este un pas important catre cresterea rolului economiilor emergente in board si in procesul decizional", a afirmat pentru WSJ un oficial FMI.

Un alt oficial a descris noul acord privind membrii board-ului executiv drept "o mare reforma a FMI".

"Sunt intr-adevar primele miscari din partea Europei de a renunta la o parte din putere, de a o transfera pietelor emergente", a spus el.
Dupa implementarea planului, Statele Unite si Europa vor continua sa aiba majoritate in conducerea FMI.

Odata cu cresterea semnificativa a "greutatii" statelor emergente in eocnomia globala si cu majorarea contributiilor acestor tari la FMI, mai ales avand in vedere ca, in ultimii ani, cea mai mare parte din imprumuturile acordate de Fond au mers catre Europa, tarile in dezvoltare cer mai multa influenta in luarea deciziilor importante care vizeaza economia mondiala.

China, India, Rusia si Brazilia au obtinut deja locuri in consiliul executiv al FMI, format din 24 de membri.

Potrivit acordului politic recent, Belgia si Olanda vor avea un singur membru, prin rotatie, in board-ul FMI, iar Turcia isi va imparti scaunul cu Austria, Ungaria si Cehia. Polonia va imparti un loc cu Elvetia.

Pe langa opt mari economii, precum SUA, China si Japonia, celelalte 16 locuri din board-ul FMI sunt ocupate de grupuri de tari. Dintre cele 188 de state membre FMI, foarte putine pot influenta deciziile si operatiunile Fondului. Castigarea unui scaun de membru, chiar si prin rotatie, creste substantial influenta unui stat in economia globala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
India: Maimuțele au atacat un medic și au furat recolte de sânge COVD-19
Setari Cookie-uri