Guvernul ungar incepe marti negocierile cu oficialii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene (CE) pentru a incheia, pana la sfarsitul lunii octombrie, un nou acord de finantare externa, estimat preliminar la 15 miliarde euro, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
Majoritatea economistilor contactati de Bloomberg anticipeaza ca Ungaria va rata obiectivul de a avea un acord semnat inainte de finele lunii octombrie, deoarece premierul Viktor Orban se pregateste pentru campania electorala din 2014.

Oficialii FMI si CE sositi la Budapesta se vor concentra pe "descurcarea" politicilor care au cauzat contractia economica din primul trimestru si retrogradarea ratingului de credit al Ungariei, in 2011, in categoria "junk" a investitiilor cu caracter speculativ.

Forintul s-a apreciat in acest an datorita optimismului pietei ca statul va reusi sa obtina un acord cu FMI, situatie care ar putea slabi insa motivatia premierului de a face concesii in fata institutiilor financiare internationale pentru a obtine un imprumut.

Pe de o parte, un nou acord ar consolida increderea investitorilor in Ungaria, ar ajuta cresterea economica si ar reduce costurile de finantare ale statului, insa acceptarea unor noi masuri de austeritate ar putea eroda sprijinul popular al puterii la jumatatea mandatului de patru ani.

"Orban este ingrijorat mai degraba de politica decat de investitori. Tinand cont ca popularitatea partidului Fidesz a scazut si ca se apropie alegerile (in 2014 - n.r.), nu cred ca acordul va fi semnat inainte de luna decembrie, daca situatia din piata nu se va deteriora semniifcativ pentu a forta premierul sa incheie rapid negocierile", comenteaza pentru Bloomberg un economist londonez.

Forintul s-a apreciat in acest an cu 9,3% fata de euro, iar moneda europeana se tranzactioneaza marti la Budapesta la 288,17 forinti. Moneda ungara a scazut cu 15% in a doua jumatate a anului trecut, cea mai abrupta depreciere din intreaga lume, dupa nationalizarea fondurilor private de pensii, introducerea unor taxe suplimentare asupra companiilor si obligarea bancilor sa accepte restituirea creditelor ipotecare in valuta la cursuri de schimb favorabile populatiei.

Guvernul de la Budapesta estimeaza ca poate obtine o linie de finantare de 15 miliarde euro de la FMI si UE pana la finele lunii octombrie, pentru a reduce costurile de finantare. Dobanda de referinta a datoriei de stat, randamentul obligatiunilor cu maturitatea la 10 ani, a scazut luni pe piata secundara la 7,35%, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni.

Fidesz a castigat, la alegerile generale din 2010, o majoritate de doi la unu in Parlament. La scurt timp dupa investire, Guvernul Orban a suspendat acordul cu FMI, apreciind ca statul va reusi sa se finanteze din piete fara probleme datorita politicilor economice proprii.

In noiembrie 2011, Orban a solicitat reluarea negocierilor cu FMI, dupa ce forintul a atins mai multe minime record in raport cu euro, iar statul gasea tot mai greu finantare pe piete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri