FMI: Solutia de supravietuire pentru zona euro o constituie o uniune bancara

Criza continua sa ameninte supravietuirea zonei euro, in pofida progreselor realizate la ultimul summit european, potrivit FMI, care pledeaza pentru realizarea rapida a uniunii bancare si cere Bancii Centrale Europene (BCE) sa actioneze, transmite AFP.

"In pofida deciziilor politice majore, pietele financiare continua sa fie supuse unor tensiuni puternice in anumite parti ale zonei euro, ceea ce pune sub semnul intrebarii insasi existenta uniunii monetare", a avertizat FMI in raportul anual referitor la zona euro, noteaza Mediafax.

In raport se arata ca "legaturile negative intre finantele statelor, banci si economie sunt mai puternice ca niciodata".

FMI considera ca pentru remedierea situatiei este prioritara realizarea uniunii bancare la nivelul zonei euro, cu o supraveghere comuna care sa fie incredintata BCE, garantarea comuna a depozitelor si o autoritate insarcinata cu administrarea bancilor problema.

Potrivit Fondului, progresele realizate la summitul din 28-29 iunie sunt binevenite, dar masurile trebuie accelerate.

"Agravarea crizei sugereaza sa nu sunt tratate cauzele profunde. O actiune convingatoare si concertata pentru completarea uniunii economice si monetare poate stopa declinul increderii in regiune", se arata in raport.

In aceasta privinta, FMI considera ca mecanismul comun de garantare a depozitelor si fondul de administrare a bancilor in lichidare, doi piloni ai uniunii bancare, ar trebui sa fie finantate nu doar de sectorul bancar, dar si prin resurse furnizate de guverne si BCE.

FMI sustine totodata si aplicarea unor masuri de relansare a cresterii economice. Fondul a publicat in aceasta saptamana previziuni privind cresterea economica la nivel mondial, pentru zona euro anticipand un avans de 0,3% in acest an in timp ce pentru 2013 a revizuit prognoza de la 0,9% la 0,7%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri