"Liderii din zona euro trebuie sa urgenteze masurile decisive care pot proteja euro. Liderii trebuie sa consolideze arhitectura generala a uniunii monetare, inclusiv printr-un angajament referitor la uniunea fiscala", potrivit organizatiei BusinessEurope, care reprezinta 20 de milioane de companii din Europa.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, BusinessEurope afirma ca firmele fac toate eforturile pentru sustinerea locurilor de munca si a investitiilor, in pofida incertitudinilor in crestere provocate de criza datoriilor suverane.

"Trebuie sa folosim toate mijloacele pe termen scurt pentru sustinerea euro", se arata in scrisoare, trimisa inaintea summit-ului de pe 9 decembrie al liderilor UE la care vor fi discutate solutiile pentru uniunea fiscala.

Potrivit organizatiei, BCE trebuie sa continue sa sustina stabilitatea financiara atat prin furnizarea de lichiditati in sectorul bancar, cat si prin implicarea pe o perioada limitata de timp pe piata obligatiunilor suverane.

Citeste si:

BusinessEurope considera ca viitorul Mecanism European de Stabilitate ar trebui transformat intr-un Fond Monetar European, independent din punct de vedere politic, deschis tuturor tarilor membre ale Uniunii Europene.

Mecanismul urmeaza sa inlocuiasca Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara la jumatatea lui 2013, dar liderii din zona euro analizeaza posibilitatea devansarii acestuia pentru jumatatea lui 2012.

Un astfel de Fond Monetar European ar putea emite obligatiuni ale zonei euro, a sugerat organizatia.