M-am intalnit cu Siegfried Muresan in mijlocul campaniei electorale, in dimineata singurei zile din aceasta perioada pe care o petrecea in Bucuresti. Intre lansarile de candidati si programe electorale, intalnirile cu echipele PNL din teritoriu si alte interviuri sau intalniri cu presa, am purtat o discutie deschisa despre temele de pe agenda europeana care ar trebui sa ne preocupe, despre viitorul Uniunii Europene dar si despre rolul Romaniei intr-o Europa care se transforma si se asaza pe repere complet diferite.

Suntem in plina campanie electorala pentru alegerile europene si intr-o perioada in care se contureaza reperele viitoare ale Uniunii Europene. Chiar daca cea mai mare parte a campaniei din Romania se face cu declaratii, mitinguri si atacuri politice, temele de pe agenda europeana ar trebui sa ne preocupe. In incercarea de a aduce aceste subiecte mai aproape de electoratul romanesc si fara intentia de a face campanie electorala mascata unui partid politic sau unui candidat, am stat de vorba cu Siegfried Muresan, europarlamentar roman PNL, negociator sef al bugetului UE in 2018 si purtator de cuvant al PPE.

Am inceput discutia cu cateva concluzii rezultate din declaratia adoptata saptamana trecuta de principalii lideri europeni la summitul de la Sibiu, concluzii ce indica directia pe care UE o vizeaza: sa ramana unita si sa livreze ce asteapta cetatenii – siguranta si prosperitate.

“Cetatentii europeni isi doresc sa se simta siguri in orice colt al UE, asa ca avem nevoie de un control bun al frontierei externe, oprirea migratiei ilegale, o mai buna cooperare in materie de politica de aparare. Isi doresc, de asemenea, prosperitate si locuri de munca, asa ca economiile europene trebuie sa fie puternice, competitive, trebuie sa investim in cercetare si inovare, sa gestionam banul public cumpatat”, a explicat Siegfried Muresan. Mai ales ca, a punctat acesta, ultimele doua crize care au lovit Uniunea (cea financiara din 2008-2009 si cea a refugiatilor) au aratat vulnerabilitatile Uniunii si ale unor state membre.

Romania in context european

In ultimii ani, am auzit cu totii in spatiul public mesaje care promovau faptul ca UE nu aduce beneficii clare Romaniei sau ca le dam mai multi bani decat luam. Am vrut sa clarificam aceste teorii. Astfel, cifrele sunt clare: de la 1 ianuarie 2007 pana in prezent, Romania a contribuit cu 17 miliarde de euro la bugetul UE si a atras 52 de miliarde de euro.

“Am atras de mai mult de 3 ori fonduri decat am contribuit. De exemplu, datorita acestor bani mai multe sate au astazi canalizare, incalzire, retea de gaze sau apa curenta. Banii au mers si in tehnologizare, investitii in infrastructura sau subventii pentru fermieri. Bugetul UE functioneaza pe 7 ani. Intre 2007 si 2013, Romania a avut alocate 19,76 miliarde euro fonduri structural si de coeziune – bani pentru infrastructura, reabilitare cai ferate, anvelopari de blocuri sau retele de electricitate. Pana la 31 decembrie 2016 am atras 18 miliarde de euro din cele 19,76 – e rau ca am pierdut, dar suma nu este atat de mare. Practic, Romania a fost ca un student care nu a invatat in timpul semestrului, ci doar in sesiune, nu a luat 10 pe linie, dar a trecut examenele”, a declarat Siegfried Muresan.

Insa, situatia este mult mai grava in exercitiul bugetar actual – pana in acest moment nu a fost depus niciun mare proiect de infrastructura pentru obtinerea de finantare, desi exista fonduri.

Muresan semnaleaza faptul ca, desi exista mari proiecte de infrastructura care ar trebui incepute urgent, precum extinderea centurii Bucurestiului, podul peste Dunare de la Braila sau autostrada Unirii – nu au fost depuse documente pentru accesarea de fonduri europene.

“Pentru autostrada Unirii exista fonduri pentru studiul de fezabilitate si vor exista, din 2021, si pentru realizarea autostrazii. Nu doar ca Guvernul nu a facut nimic pentru atragerea fondurilor, ci spune ca vrea sa o construiasca in Parteneriat Public Privat – jumatate din bani de la bugetul public si jumatate din bani privati. Cand Guvernul spune asta inseamna ca, de fapt, nu are de gand sa faca nicio autostrada. De ce? Pentru ca PSD vrea sa tina Moldova saraca, izolata, sa ii tina pe oameni asistati social, deci controlabili de PSD. Insa aceasta autostrada este extrem de importanta pentru companiile din toata tara, nu doar din Moldova”, a mai spus Muresan.

“UE face o distinctie clara intre poporul roman si cei din conducerea tarii”

Iesind un pic din sfera temelor europene si intorcandu-ne acasa, fara sa uitam insa ca suntem parte dintr-o lume in continua miscare, am discutat despre perceptia investitorilor straini si despre criza fortei de munca din Romania.

Siegfried Muresan a punctat ca, de doi ani si jumatate, UE monitorizeaza atent situatia din Romania si investitorii se uita cu atentie la statul de drept, la ce spun institutiile internationale despre Romania.

“Tot de doi ani si jumatate, Uniunea Europeana face o distinctie clara intre poporul roman si cei de la conducerea tarii. Totusi, chiar daca se vede ca romanii protesteaza si isi doresc un stat functional, nu pot sa ignore guvernul, mai ales ca toti investitorii au nevoie de sustinere, de facilitate si in special de predictibilitate. Un director de multinationala trebuie sa creada ca promisiunile care i se fac vor fi respectate iar noi nu avem aceasta garantie”

Europarlamentarul este convins ca daca Romania va atrage fondurile europene alocate pentru 2014-2020 si daca acesti bani vor fi pusi la lucru, vor putea genera locuri de munca si vor genera o crestere a productivitatii si competitivitatii economiei. “Avem alocate 45 de miliarde de euro fonduri europene pe care trebuie sa le atragem. Si nu fix inainte sa fie pierdute, pentru ca inseamna ca avem 4-5 ani in care economia nu este competitiva”.

Uniunea Europeana pregateste crearea unei capacitati fiscale suplimentare prin care sa fie recompensate si premiate tarile care fac reformele structurale specifice recomandate. Practic, s-ar crea astfel o parghie prin care tarile sa fie stimulate.

Siegfried Muresan puncteaza ca UE este cea mai mare zona economica a lumii, cu oportunitati majore, dar este constient si ca potentialul pietei unice nu este fructificat la maxim. “Este nevoie de eliminarea barierelor interne si de o debirocratizare”.

Programele de mobilitate, esentiale pentru viitorul pietei muncii

Siegfried Muresan declara ca este esentiala stimularea programelor de mobilitate europeana, in conditiile in care 65% dintre angajatori apreciaza experienta internationala a tinerilor.

Anul trecut, bugetul pentru programul Erasmus a crescut de la 2 miliarde de euro la 2,3 miliarde de euro. In Romania, 8.000 de tineri au beneficiat de acest program.

Insa, una dintre problemele semnalate de beneficiari este decontarea cu intarziere a banilor, astfel ca programul ramane accesibil doar pentru tinerii care isi pot acoperi cheltuielile. Muresan spune ca acest lucru se va schimba din 2021, UE avand ca tinta alinierea angajamentelor si a platilor, banii urmand sa fie decontati in avans. “Vrem sa crestem si numarul de burse, dar avem in plan si masuri speciale pentru studentii cu nevoi financiare deosebite, separate de planul deja existent. 9 milioane de tineri europeni au beneficiat de acest program, dar e clar ca Erasmus este un program pentru elite. Tocmai de aceea, de 3 ani functioneaza foarte bine programul pilot Erasmus pentru ucenici – care se adreseaza tinerilor care nu merg la facultate, dar invata meserii si este foarte util pentru ei sa vada cum se practica aceste meserii in alte tari”, a explicat europarlamentarul.

Tocmai pentru ca mobilitatea este importanta pentru viitorul tinerilor, Muresan a propus in 2018 programul Discover EU, prin care tinerii de peste 18 ani primesc bilete gratuite de tren in spatiul UE, valabile 30 de zile.

“Studiile arata ca peste 60% dintre copiii care merg acum la scoala vor iesi la pensie din meserii care astazi nu exista. Multe joburi vor disparea, vor aparea altele noi si majoritatea se vor transforma. Tinerii trebuie sa fie pregatiti, lumea se transforma”.

Tot legat de transformarea lumii este si subiectul schimbarilor climatice, care desi sunt foarte sus pe agenda electorala in multe tari europene, in Romania trece aproape neobservat si nediscutat. Muresan este convins ca in viitorul apropiat importanta acestei teme va creste si niciun partid politic nu isi va mai permite sa o ignore. “Cred ca noi nu ne-am acoperit inca nevoile de baza, pentru a ne preocupa de tema mediului. Dar este un subiect foarte important si este incurajator ca tinerii se implica in proiecte si se preocupa de viitorul planetei. Sunt increzator ca si in Romania va deveni o tema importanta”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Cele doua lucruri pe care le-ar schimba maine la Romania

La finalul interviului, l-am intrebat pe Siegfried Muresan, europarlamentarul aflat pe pozitia a treia in lista de candidati a Partidului National Liberal, care sunt cele doua lucruri pe care le-ar schimba maine in Romania, daca ar putea.

Primul lucru: ar pune omul potrivit la locul potrivit. “Este inacceptabil ca in fruntea tarii sa fie oameni care nu au facut nimic in viata lor si care nu pot fi modele pentru tineri.”

Al doilea: ar reduce timpul petrecut in dezbaterea publica discutand subiecte care nu ne schimba viata in bine. “Vedem in jurul nostru o Rusie tot mai agresiva, razboi in Orientul Mijlociu, schimbari climatice pe care nu le mai putem nega, populatia Africii care se dubleaza la fiecare 20 de ani si pentru care noi vom fi principala destinatie de emigrare. Iar noi discutam despre Dragnea in fiecare seara. As pune temele importante in centrul dezbaterii publice si as imbunatati gradul de implicare a cetateanului. In loc sa pierdem 3 ore pe zi la televizor si plangandu-ne ca nu se schimba nimic, mai bine investim 15 minute si mergem la vot”, a conchis Siegfried Muresan.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri