Campania electorală pentru primele euroalegeri organizate în România, programate la 25 noiembrie 2007, a început la 26 octombrie 2007, terminându-se la 24 noiembrie.

După ce Biroul Electoral Central a terminat centralizarea voturilor, a rezultat că la scrutin s-au prezentat 29,4% dintre alegători, adică aproape 5 milioane şi jumătate de persoane.

Clasamentul rezultat în urma numărătorii voturilor a fost următorul: PD (condus de Emil Boc) - 28,81%, PSD (condus de Mircea Geoană)- 23,11%, PNL (condus de Călin-Popescu Tăriceanu) - 13,44%, PLD (da, a existat și ceva numit PLD, condus de Theodor Stolojan) - 7,78%, UDMR (condus de Markó Béla) - 5,52%, PNG (condus de Gigi Becali) - 4,85%, PRM - 4,15%, Laszlo Tokes - 3,44%, PC - 2,93%, PIN - 2,43%, PNŢCD - 1,38%, Partida Romilor - 1,14%, Alianţa Socialistă 0,55% și Partidul Verde - 0,38%.

Potrivit rezultatelor comunicate la 28 noiembrie 2007 de Biroul Electoral Central, au obţinut mandate în Parlamentul European PD, PSD, PNL, PLD, UDMR şi candidatul independent Laszlo Tokes.

PD a obţinut 13 mandate, reprezentanţii partidului aleşi europarlamentari fiind Sorin Frunzăverde, Roberta Anastase, Petru Filip, Monica Iacob-Ridzi, Marian-Jean Marinescu, Maria Petre, Rareş Niculescu, Marian Zlotea, Dragoş David, Mihaela Popa, Constantin Dumitriu, Nicodim Bulzesc şi Sebastian Bodu.

PSD a obţinut zece mandate europarlamentare, la Bruxelles fiind trimiși, la vremea respectivă, Titus Corlăţean, Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Cătălin Nechifor, Silvia Ţicău, Ioan Paşcu, Gabriela Creţu, Corina Creţu şi Victor Boştinaru.

PNL a avut aleşi în Parlamentul European şase reprezentanţi şi anume: Renate Weber, Daniel Dăianu, Adina Vălean, Cristian Buşoi, Ramona Mănescu şi Magor-Imre Csibi.

Liberal-democraţii au obţinut trei mandate de europarlamentar, fiind reprezentaţi de Theodor Stolojan, Dumitru Oprea şi Nicolae Vlad Popa.

UDMR a avut repartizate două mandate şi a fost reprezentat de Gyorgy Frunda şi Csaba Sogor. Un mandat în Parlamentul European a primit, de asemenea, candidatul independent Laszlo Tokes.

Partidele care nu au întrunit pragul electoral au fost PNG-CD, PRM, PC, PIN, PNŢCD, Partida Romilor, PAS şi Partidul Verde.

Cum au primit politicienii români rezultatele

În seara zilei alegerilor, la aflarea rezultatelor parţiale, preşedintele Traian Băsescu a declarat că votul de la alegerile pentru Parlamentul European probează că Guvernul are aceeaşi slabă susţinere în rândul electoratului, de circa 20%.

Vicepreşedintele PD Sorin Frunzăverde, cap de listă al democraţilor pentru Parlamentul European, a declarat pe baza rezultatelor parţiale din acel moment, că euroscrutinul a însemnat o victorie naţională a Partidului Democrat. Pe de altă parte, vicepreşedintele PD a declarat în aceeaşi zi că îşi reproşează că partidul său nu a obţinut 40% din voturile totale.

La rândul său, preşedintele PNL şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că formaţiunea sa politică a reuşit să obţină la euroalegeri un scor care a depăşit toate aşteptările liberalilor şi care a indicat un vot de încredere din partea românilor.

Tot la 26 noiembrie, liderii social-democraţi au făcut o primă analiză a rezultatului obţinut la alegerile pentru Parlamentul European, pe care l-au apreciat ca fiind "nici bun, nici rău".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a admis de altfel că PSD putea obţine un rezultat mai bun la europarlamentare, însă a identificat unele circumstanţe defavorabile PSD, precum organizarea defectuoasă a alegerilor, implicarea preşedintelui Traian Băsescu prin intermediul referendumului şi "sumele fabuloase" cheltuite în campanie de adversarii politici.

Conducerea Uniunii Democrate Maghiare din România s-a declarat, la 27 noiembrie 2007, mulţumită de rezultatele obţinute la alegerile europarlamentare, preşedintele UDMR Marko Bela afirmând că "procentul obţinut de UDMR îi contestă pe toţi cei care au dat prognoze de sub 5% sau care au făcut mult ca Uniunea să nu ajungă la acest prag".

Sursa foto: Shutterstock / Gabriel Petrescu