Astfel, Raoul Trifan a explicat pentru wall-street.ro că ideea primului proiect i-a venit de la niște tineri pe care i-a auzit într-un podcast, tineri care au fost plecați în Marea Britanie și s-au întors în România pentru a încerca să facă ceva aici.

Senatorul USR spune că acești tineri mai povesteau în podcast-ul respectiv faptul că, pe vremuri, în România tinerilor li se dădea o Constiuție atunci când aceștia împlineau 18 ani.

Sincer, eu nu țin minte, adică am 38 de ani acum și nu țin minte să fi primit cineva dintre cunoscuții mei o Constituție, dar ideea mi s-a părut interesantă. M-am gândit eu că poate ar fi bine ca în acea copie de lege fundamentală să fie subliniate și anumite articole care poate că sunt mai relevante pentru proaspătul adult, cum ar fi dreptul de vot, diferite obligații pe care le are etc.

- Raoul Trifan, senator USR -

Senatorul USR afirmă că acești tineri povesteau și despre o scrisoare care să vină direct de la președintele României, practic un document oficial care să îl felicite pe tânărul care împlinește 18 ani și să-i spună că este un membru valoros al societății.

Prin urmare, Raoul Trifan spune că ideea i s-a părut oarecum interesantă, deși, admite el, orice român care a prins un pic comunismul se poate să ridice din sprânceană când aude de chestiuni de genul acesta, cum ar fi să primească acasă de la stat Constituția.

Pe de altă parte, el adaugă faptul că a verificat ideea cu tinerii din Timișoara, din circumscripția din care face parte, persoane care nu au trecut prin comunism și cărora inițiativa li s-a părut foarte interesantă.

Vă dați seama că scopul nu este ca tinerii să citească Constituția, pentru că o găsesc și pe internet, scopul este mai profund. Noi avem o problemă foarte mare în România cu tinerii care pleacă din țară, că pleacă la studii sau la muncă, mulți pleacă și nici nu se mai întorc. Deci nu e despre 'Ia o Constituție și citește-o', ci despre 'Tânărule din România, statul te vede, știe că ai făcut 18 ani, îi pasă de tine, te valorizează și vrea ca tu să ai o viață frumoasă și împlinită aici'.

- Raoul Trifan, senator USR -

Senatorul USR mai adaugă faptul că, evident, să primești o Constituție și o scrisoare de la președinte nu este un panaceu, nu e o soluție magică, dar e o mică parte din ceea ce el crede că statul român ar trebui să facă pentru tinerii lui dacă vrea ca ei să nu mai plece.

Totodată, Raoul Trifan explică faptul că mai are un proiect de lege care presupune ca indemnizația de internship să nu mai fie taxată și impozitată până la nivelul salariului minim pe economie.

Practic, explică acesta, indemnizația aceasta, deși este foarte mică, este impozitată ca oricare venit salarial, așa că din acei 1650 de lei tânărul de fapt pleacă acasă cu 900 de lei (990, n.r.).

Deci orice indemnizație de internship între 1650 brut și 3300, cât este valoarea salariului minim brut pe economie, să nu mai fie taxată, astfel încât valoarea brută să fie și valoarea netă și să meargă direct în buzunarul tânărului. După aceea, dacă indemnizația este cumva mai mare decât salariul minim, pentru toată suma care este peste, deci de la 3300 în sus, oricât ar fi, partea aceea să fie impozitată normal, la fel ca orice alt salariu.

Raoul Trifan, senator USR

Pe de altă parte, senatorul recunoaște că proiectul cu Constituția a fost respins în Senat, dar o să meargă la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz, iar acolo o să încerce să găsească aliați printre celelalte partide ca să-l treacă, în vreme ce proiectul legat de indemnizația pentru internship este încă la comisii.

Cât privește rezultatul general din alegerile care urmează, senatorul este optimist, lupta dându-se, spune acesta, între coaliția PSD-PNL, care sunt "aceiași politicieni care ne fură de 35 de ani", partidele extremiste, AUR și S.O.S. și "singura variantă normală, întreagă la cap, Alianța Dreapta Unită, singura care reprezintă cu adevărat tinerii, dreapta reală și liberalismul din România".

Sursa foto: Facebook / Raoul Trifan